Miljoner för att öka kunskapen om AM

RISE har en nyckelroll i projektet Compass II som ska öka kunskapen om additiv tillverkning. Foto: Pressbild

Västra Götalandsregionen skjuter till 20 miljoner kronor till projektet Compass II, som ska öka kunskapen om additiv tillverkning längs hela värdekedjan.

Det övergripande syftet med Compass II är att företagen i regionen ska kunna stärka sin konkurrenskraft med hjälp av AM. Koordinator är forskningsinstitutet RISE, som 2021 öppnade sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Mölndal, och Chalmers tekniska högskola är partner i projektet. 3dp.se gjorde ett besök hos RISE förra sommaren, du kan läsa mer om det här.

Långsiktig kompetensutveckling

Centret rymmer bred kunskap inom området och är en plats för samarbeten mellan industri, akademi och forskningsinstitut. Tillsammans utforskar, utvecklar och implementerar man olika tekniska lösningar.

Tanken med Compass II är att främja den miljön för att säkra en långsiktig kompetensutveckling till nytta för såväl partnerföretag som andra organisationer, både privata och offentliga, som söker hjälp inom området additiv tillverkning för att stärka sin konkurrenskraft.

Fokus på några metoder

Den breda floran av olika metoder och material inom AM kan göra det svårt för företagen att navigera och veta vad de ska satsa på. I projektet kommer det att vara fokus på teknologier såsom Directed Energy Deposition (DED), Industrial Robot-based Additive Manufacturing (IRBAM), Metal Binder Jetting (MBJ), Hot-isostatic-press (HIP) och Hirtization. Dessutom kommer projektet att ta sig an teman som digitalisering, hållbarhet, logistik, affärsmodeller och elektrifiering.

Compass II kommer att pågå till våren 2025.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.