onsdag 20 september – vecka 38
RISE har en nyckelroll i projektet Compass II som ska öka kunskapen om additiv tillverkning. Foto: Pressbild
Västra Götalandsregionen skjuter till 20 miljoner kronor till projektet Compass II, som ska öka kunskapen om additiv tillverkning längs hela värdekedjan.
Det övergripande syftet med Compass II är att företagen i regionen ska kunna stärka sin konkurrenskraft med hjälp av AM. Koordinator är forskningsinstitutet RISE, som 2021 öppnade sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Mölndal, och Chalmers tekniska högskola är partner i projektet. 3dp.se gjorde ett besök hos RISE förra sommaren, du kan läsa mer om det här.
Centret rymmer bred kunskap inom området och är en plats för samarbeten mellan industri, akademi och forskningsinstitut. Tillsammans utforskar, utvecklar och implementerar man olika tekniska lösningar.
Tanken med Compass II är att främja den miljön för att säkra en långsiktig kompetensutveckling till nytta för såväl partnerföretag som andra organisationer, både privata och offentliga, som söker hjälp inom området additiv tillverkning för att stärka sin konkurrenskraft.
Den breda floran av olika metoder och material inom AM kan göra det svårt för företagen att navigera och veta vad de ska satsa på. I projektet kommer det att vara fokus på teknologier såsom Directed Energy Deposition (DED), Industrial Robot-based Additive Manufacturing (IRBAM), Metal Binder Jetting (MBJ), Hot-isostatic-press (HIP) och Hirtization. Dessutom kommer projektet att ta sig an teman som digitalisering, hållbarhet, logistik, affärsmodeller och elektrifiering.
Compass II kommer att pågå till våren 2025.
Hive3D Builders är ett av flera företag som utforskar möjligheterna med 3D-utskrift inom byggbranschen. Nyligen tillkännagav företaget ett nytt material som nästan är koldioxidneutralt, vilket de beskriver som en “game changer”.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 19. september, 2023
Skalfasader är specialgjorda ytbeläggningar för tänder, som ska ge ett snyggare leende men som även kan användas i samband med behandling av tandsjukdomen parodontit. Nu kan dessa 3D-printas för individuell anpassning till patientens tänder.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. september, 2023
Style Collection, som tillverkar 3D-printade inredningsdetaljer och möbler, använder en unik lösning för att skydda digitala tillgångar och sin design mot illegal kopiering och förfalskning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. augusti, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige