Menisk bioprintad i rymden

En menisk har 3D-printats på rymdstationen ISS. Foto: Redwire

Redwire meddelar att de har lyckats 3D-bioprinta en mänsklig knämenisk i rymden.

Redwire (tidigare Made in Space) har utfört ett antal fascinerande 3D-printingexperiment på den internationella rymdstationen. Deras utrustning användes för att utföra den första 3D-utskriften i rymden för flera år sedan, och de har förbättrat sina möjligheter sedan dess.

För närvarande har de tio forskningsenheter verksamma på ISS, av de 20 som har skickats dit under de senaste åren.

Medan de har gjort 3D-utskrifter med ABS, PEI, metall och till och med keramik, involverar deras senaste arbete bioprinting.

Printades under sommaren

Objektet skapades vid deras 3D BioFabrication Facility (“BFF”) på ISS i juli och har nyligen återförts till jorden via splashdown av Crew-6-uppdraget.

Redwire arbetade med Uniformed Services University of Health Sciences Center for Biotechnology på projektet, vilket gav nödvändig medicinsk ingenjörsexpertis. Själva 3D-printingen utfördes av NASA-astronauterna Frank Rubio, Warren “Woody” Hoburg och Stephen Bowen, och från Förenade Arabemiraten, astronauten Sultan Al Neyadi.

Den bioprintade menisken. Foto: Redwire

Betydande viktbesparingar

Företaget planerar att bioprinta hjärtvävnad på ett framtida uppdrag till ISS senare i år. Detta är en anmärkningsvärd utveckling av flera skäl.

3D-utskrift i rymden har länge varit önskvärt på grund av potentiella viktbesparingar. Istället för att skicka upp högar med reservdelar till dyra raketer skulle en 3D-skrivare producera dem på begäran med mindre materialvikt.

Medan ISS är i omloppsbana och teoretiskt sett skulle ett snabbt nöduppdrag kunna leverera delar till stationen i ett nafs, så skulle det inte vara fallet för framtida mån- eller marsuppdrag där det kan ta veckor eller månader att skicka förnödenheter, om det alls är möjligt. Det är därför 3D-utskrift i rymden är ett så hett ämne.

Bygga kapacitet

Bioprinting-experimentet öppnar upp en ny uppsättning möjligheter. Istället för att skriva ut delar till rymdfarkostens hårdvara printar man här delar till besättningen själva.

Vi är långt ifrån att operera i rymden, men den dagen kan komma. Att ha förmågan att 3D-printa åtminstone några ersättningsdelar av människokroppen kan vara avgörande.

Mer arbete behövs inom området, men detta är ytterligare ett tillägg till en plan för att bygga kapacitet för omfattande rymdresor.

Källa: Redwire

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.