Menisk bioprintad i rymden

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 september 2023
En menisk har 3D-printats på rymdstationen ISS. Foto: Redwire

Redwire meddelar att de har lyckats 3D-bioprinta en mänsklig knämenisk i rymden.

Redwire (tidigare Made in Space) har utfört ett antal fascinerande 3D-printingexperiment på den internationella rymdstationen. Deras utrustning användes för att utföra den första 3D-utskriften i rymden för flera år sedan, och de har förbättrat sina möjligheter sedan dess.

För närvarande har de tio forskningsenheter verksamma på ISS, av de 20 som har skickats dit under de senaste åren.

Medan de har gjort 3D-utskrifter med ABS, PEI, metall och till och med keramik, involverar deras senaste arbete bioprinting.

Printades under sommaren

Objektet skapades vid deras 3D BioFabrication Facility (”BFF”) på ISS i juli och har nyligen återförts till jorden via splashdown av Crew-6-uppdraget.

Redwire arbetade med Uniformed Services University of Health Sciences Center for Biotechnology på projektet, vilket gav nödvändig medicinsk ingenjörsexpertis. Själva 3D-printingen utfördes av NASA-astronauterna Frank Rubio, Warren ”Woody” Hoburg och Stephen Bowen, och från Förenade Arabemiraten, astronauten Sultan Al Neyadi.

Den bioprintade menisken. Foto: Redwire
Betydande viktbesparingar

Företaget planerar att bioprinta hjärtvävnad på ett framtida uppdrag till ISS senare i år. Detta är en anmärkningsvärd utveckling av flera skäl.

3D-utskrift i rymden har länge varit önskvärt på grund av potentiella viktbesparingar. Istället för att skicka upp högar med reservdelar till dyra raketer skulle en 3D-skrivare producera dem på begäran med mindre materialvikt.

Medan ISS är i omloppsbana och teoretiskt sett skulle ett snabbt nöduppdrag kunna leverera delar till stationen i ett nafs, så skulle det inte vara fallet för framtida mån- eller marsuppdrag där det kan ta veckor eller månader att skicka förnödenheter, om det alls är möjligt. Det är därför 3D-utskrift i rymden är ett så hett ämne.

Bygga kapacitet

Bioprinting-experimentet öppnar upp en ny uppsättning möjligheter. Istället för att skriva ut delar till rymdfarkostens hårdvara printar man här delar till besättningen själva.

Vi är långt ifrån att operera i rymden, men den dagen kan komma. Att ha förmågan att 3D-printa åtminstone några ersättningsdelar av människokroppen kan vara avgörande.

Mer arbete behövs inom området, men detta är ytterligare ett tillägg till en plan för att bygga kapacitet för omfattande rymdresor.

Källa: Redwire

Text: Roger Stormo

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3