3D-printad lax börjar säljas i Sverige

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 september 2023
Den 3D-printade laxfilén finns att köpa i Sverige från och med oktober. Foto: Pressbild/kollage

Under hösten lanseras en 3D-printad vegansk laxfilé på den svenska marknaden. Den är gjord på mykoprotein utvecklat av svenska Mycorena.

3dp.se skrev förra hösten om att Mycorena och Revo Foods inlett ett forskningssamarbete med målet att utveckla veganska alternativ till fisk och skaldjur. Nu ska den första produkten ut på marknaden.

Bakom produkten står det österrikiska livsmedelsteknikföretaget Revo Foods och matvarujätten Rewe. Enligt företagen blir laxfilén den första 3D-printade maten i världen att säljas i butik, en viktig milstolpe för teknologin och 3D-printad mat. Ett första steg i att skala upp tekniken till industriella volymer med fler 3D-printade livsmedelsprodukter.

”The Filet”. Foto: Pressbild
”Spela nyckelroll i framtidens mat”

Produkten kallas ”The Filet – Inspirerad av lax” och huvudingrediensen är Promyc, ett mykoprotein utvecklat av Mycorena baserad på filamentösa svampar med en naturlig köttliknande struktur. Det ska innehålla alla essentiella aminosyror, hälsosamma fibrer bestående av beta-glukaner samt B-vitaminer och viktiga mineraler som zink och kalcium. Det skriver Mycorena i ett pressmeddelande.

– Samarbetet mellan Revo och Mycorena möjliggjorde anpassningen av Promyc-produktionsprocessen för att uppnå de nödvändiga egenskaperna som passar Revos 3D-MassFormer-teknologi och andra 3D-printverktyg. Med detta är Mycorenas mykoproteinprodukter fullständigt anpassade till en framväxande tillverkningsteknik som vi tror kommer att spela en nyckelroll i framtidens mat, säger Paulo Teixeira, Chief Innovation Officer på Mycorena i ett uttalande.

Massproduktion av 3D-printade livsmedel

Revo Foods har tagit fram en ny extrusionsteknik som möjliggör en fullständig integration av fett i en fibermatris, detta för att uppnå den typiska känslan och de saftiga fibrerna som finns i bland annat fiskfiléer. Företaget har sökt om patent för sin 3D-MassFormer-teknologi, som de hävdar är den första kontinuerliga produktionsprocessen som kan massproducera 3D-printade livsmedel.

– Med milstolpen i sikte att uppnå industriell skala på 3D-printad mat går vi in i en ny matrevolution, en tid där mat kan tillverkas helt enligt kundens behov. Vi skapar inte bara ett veganskt alternativ; vi formar en ny framtid för matproduktion, säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods.

”The Filet” säljs via den europeiska kedjan Rewe/Billas butiker. I Sverige kommer produkten att finnas tillgänglig att beställa från Revo Foods hemsida från och med den 1 oktober.

Läs vidare

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design