Nytt nästan koldioxidneutralt byggmaterial

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 september 2023
Hive3D Builders har utvecklat en typ av cement som blandas på plats, är nästan koldioxidneutral och starkare än traditionell cement.

Hive3D Builders är ett av flera företag som utforskar möjligheterna med 3D-utskrift inom byggbranschen. Nyligen tillkännagav företaget ett nytt material som nästan är koldioxidneutralt, vilket de beskriver som en ”game changer”.

3D-utskrift i byggbranschen innebär vanligtvis extrudering av betong för att producera enorma strukturer. De kan snabbt skriva ut betongdelarna till byggnader, som sedan färdigställs med traditionella yrken som VVS, el etc.

Även om additiv tillverkning kan vara en snabb metod att bygga är det inte billigt, även om det oftast går åt mindre betong – men det är lite mer miljövänligt. Traditionell betongproduktion står för 8 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. 3D-teknikens betong har generellt sett ett lägre koldioxidavtryck än konventionella byggmetoder, främst på grund av lägre materialanvändning, samt lägre avfallsproduktion.

Produceras lokalt

Tillsammans med den miljövänliga tekniken strävar additiva tillverkningsföretag ofta efter att innovativt hitta hållbara lösningar. Ett exempel på detta är tillverkaren av Hive3D Builders printer, CyBe Construction. När 3D-utskrifter med betong var relativt nytt utvecklade CyBe sitt eget miljövänliga byggmaterial genom att använda material som har upp till 32 procent mindre CO2-utsläpp. Dessutom har materialet möjlighet att produceras lokalt.

Nu tar Hive3D Builders produktionen av miljövänligt byggmaterial ett steg längre. Genom att arbeta med Eco Materials och Green Cement har de kunnat utveckla ett prisvärt substitut för geopolymercement som har upp till 93 procent mindre CO2-utsläpp.

93 procents minskning

På grund av geopolymers miljövänliga egenskaper är ersättningen för murbruket som 3D-printing med betong traditionellt använder sig av nästan helt koldioxidneutralt. Geopolymerer har fått uppmärksamhet som ett hållbart byggmaterial eftersom det kräver mindre energi och ger mindre koldioxidutsläpp jämfört med traditionell cementproduktion. De kan också använda industriellt avfallsmaterial som flygaska, slagg och gruvavfall, vilket minskar efterfrågan på naturresurser och ger en lösning för avfallshantering.

Genom att kombinera detta nyupptäckta material med de redan miljövänliga egenskaperna hos 3DCP har Hive3D Builders frigjort en enorm potential för att minska koldioxidutsläppen i byggprocessen. Den nuvarande uppskattningen är en minskning med 93 procent av byggets CO2-utsläpp.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1