Nytt nästan koldioxidneutralt byggmaterial

Hive3D Builders har utvecklat en typ av cement som blandas på plats, är nästan koldioxidneutral och starkare än traditionell cement.

Hive3D Builders är ett av flera företag som utforskar möjligheterna med 3D-utskrift inom byggbranschen. Nyligen tillkännagav företaget ett nytt material som nästan är koldioxidneutralt, vilket de beskriver som en “game changer”.

3D-utskrift i byggbranschen innebär vanligtvis extrudering av betong för att producera enorma strukturer. De kan snabbt skriva ut betongdelarna till byggnader, som sedan färdigställs med traditionella yrken som VVS, el etc.

Även om additiv tillverkning kan vara en snabb metod att bygga är det inte billigt, även om det oftast går åt mindre betong – men det är lite mer miljövänligt. Traditionell betongproduktion står för 8 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. 3D-teknikens betong har generellt sett ett lägre koldioxidavtryck än konventionella byggmetoder, främst på grund av lägre materialanvändning, samt lägre avfallsproduktion.

Produceras lokalt

Tillsammans med den miljövänliga tekniken strävar additiva tillverkningsföretag ofta efter att innovativt hitta hållbara lösningar. Ett exempel på detta är tillverkaren av Hive3D Builders printer, CyBe Construction. När 3D-utskrifter med betong var relativt nytt utvecklade CyBe sitt eget miljövänliga byggmaterial genom att använda material som har upp till 32 procent mindre CO2-utsläpp. Dessutom har materialet möjlighet att produceras lokalt.

Nu tar Hive3D Builders produktionen av miljövänligt byggmaterial ett steg längre. Genom att arbeta med Eco Materials och Green Cement har de kunnat utveckla ett prisvärt substitut för geopolymercement som har upp till 93 procent mindre CO2-utsläpp.

93 procents minskning

På grund av geopolymers miljövänliga egenskaper är ersättningen för murbruket som 3D-printing med betong traditionellt använder sig av nästan helt koldioxidneutralt. Geopolymerer har fått uppmärksamhet som ett hållbart byggmaterial eftersom det kräver mindre energi och ger mindre koldioxidutsläpp jämfört med traditionell cementproduktion. De kan också använda industriellt avfallsmaterial som flygaska, slagg och gruvavfall, vilket minskar efterfrågan på naturresurser och ger en lösning för avfallshantering.

Genom att kombinera detta nyupptäckta material med de redan miljövänliga egenskaperna hos 3DCP har Hive3D Builders frigjort en enorm potential för att minska koldioxidutsläppen i byggprocessen. Den nuvarande uppskattningen är en minskning med 93 procent av byggets CO2-utsläpp.

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.