Skräddarsydda rullstolar med hjälp av AM

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 september 2023
Den elektriska rullstolen RP1 kan anpassas efter användarens behov. Foto: Pressbild

Den tyska rullstolstillverkaren RehaMedPower har med additiv tillverkning lyckats göra produktionen mer kostnadseffektiv, och framför allt öppnat möjligheten att personalisera sina produkter.

När företaget skulle utveckla en ny elektrisk rullstol, modellen RP1, såg det ut som att det kunde bli en dyr historia. Med formsprutning skulle kostnaderna för såväl tillverkning av formar som prototyputveckling sticka iväg rejält.

Delar i olika färger, utifrån användarens önskemål. Foto: Pressbild

Lösningen blev istället att vända sig till additiv tillverkning genom ett samarbete med tillverkaren Replique. Det visade sig att mellan 19 och 23 av rullstolens delar, beroende på användarens önskemål, kunde 3D-printas. Det var fler än företaget initialt hade räknat med. Delarna printas med HP:s Multi Jet Fusion-teknik i ett PA12-material (polyamid 12).

Genom att använda additiv tillverkning istället för formsprutning har RehaMedPower lyckats sänka tiden för produktutveckling med 30 procent och prototypkostnaden har dessutom blivit 60 procent lägre. Dessutom kan designfilerna lagras digitalt för produktion on demand. Det skriver HP och Replique i ett pressmeddelande.

Det förändrade tillverkningssättet har också inneburit att användarna kan anpassa rullstolarna efter sina behov, och även välja mellan ett brett spektrum av färger. Tidigare har det funnits begränsade möjligheter för rullstolsanvändare att anpassa designen utifrån sina individuella behov.

RehaMedPower planerar nu att utöka sin användning av AM och printa fler delar till sina rullstolar. Det omfattar även tillverkningen av reservdelar.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1