3D-printad tankestyrd klänning

Anouk Wipprecht 3D-printade tankestyrda klänning som speglar användarens sinnesstämning. Foto: Pressbild

Den holländska FashionTech-designern Anouk Wipprecht har lanserat en 3D-printad tankestyrd klänning. Lanseringen skedde i Österrike på Ars Electronica Festival, Europas största festival för konst, teknik och samhälle.

Designerns nya ScreenDress är en klänning inbäddad med skärmar som visar hur mycket stimulans din hjärna tar emot — i grund och botten mäter den bärarens kognitiva belastning, vilket är hur mycket information arbetsminnet kan bearbeta vid varje given tidpunkt.

Sådan belastning är stress på grund av att du hela tiden har e-post och notiser på sociala medier som du behöver kontrollera; vänner, familj och telefonförsäljare som ringer eller smsar; tvätt och disk som ska göras, fritidsaktiviteter, hus- och trädgårdsskötsel, husdjur och barn som ska matas, lekas med och städas efter och så vidare.

– Världen är mitt uppe i en psykisk hälsokris, säger Anouk Wipprecht.

– Vi är vana vid att dölja vår stress. Men tänk om vi kunde uttrycka vår stress istället, och resten av världen kunde anpassa sig till vårt mentala tillstånd? Mode kan nu hjälpa användaren att kommunicera med andra människor om vad som händer i deras egen kropp, är Wipprechts svar på denna utmaning.

Fångar undermedvetna signaler

Denna konceptklänning erbjuder en visuell representation av de direkta kopplingarna mellan en handling och hur hjärnan reagerar på den. Den visar faktiskt bärarens kognitiva belastning för världen genom att fånga undermedvetna signaler från deras hjärna och visuellt visa dem på själva klänningen.

Ett skulpterat halsband på ScreenDress har sex runda skärmar, som var och en liknar ett öga med en pupill och en iris. Kragen är kopplad till ett 3D-printat 4-kanals BCI-headset, kallat Unicorn Headband, som utvecklats av Wipprecht och neuroteknikföretaget g.tec. Detta pannband är en EKG-sensor som bildar ett hjärn-dator-gränssnitt som spårar personens hjärnvågor. Maskininlärning används för att bestämma användarens mentala belastning från insamlad data, och detta reflekteras visuellt i realtid genom “ögonen”. När brukaren är mentalt överbelastad vidgas pupillerna bredare och bredare och när de har en rimlig kognitiv belastning drar de ihop sig.

Vill se mer teknik i modevärlden

Anouk Wipprecht är redan känd för sitt arbete med BattleBots, proteser, kostymer för Cirque Du Soleil med mera. Hon är en ivrig förespråkare av teknik i modevärlden.

– I takt med att elektroniken blev mindre och mindre blev möjligheterna oändliga i början av detta århundrade. “Vad jag har försökt göra under de senaste 20 åren är att koppla våra kroppar till elektronik, robotdesign och bärbara gränssnitt,” säger Wipprecht.

– Men vad betyder det när vi kan koppla tekniskt uttrycksfulla plagg till våra kroppar, kroppssignaler och till och med känslor? Vilka dialoger kan vi utlösa? Det är det här jag utforskar med sådana här mönster, säger designern.

Ögonen återspeglar det mentala tillståndet mede pupiller som kan vidga sig.

Printat med MJF

Det är HP som 3D-printat de olika delarna med sitt industriella Multi Jet Fusion 5420W-system, som kan producera vita delar av teknisk kvalitet. En del av HP Jet Fusion 5400-serien, dess strömlinjeformade arbetsflöde erbjuder automatiserad materialblandning, en naturlig kylenhet och en sluten bearbetningsstation. Om Wipprecht hade velat ha en färgstark klänning hade hon kunnat använda produkter från ett företag som DyeMansion för att färga halsen och dess sammankopplade ögon. Men istället använde hon HP:s nya HR 3D PA12 W-material, en typ av nylon som även säkerställer kvalitet, funktionella och vita delar. Wipprecht uppskattade hur lätta de 3D-utskrivna delarna var.

– Det andra häftiga med HP:s nya PA12 W-utskrifter är att de vita delarna förblir vita och inte missfärgas med tiden som vissa andra tryck jag har arbetat med. De har enastående hållbarhetsstabilitet. Jag upplevde inga förändringar i färg eller mekaniska egenskaper efter testning. Delarna förblir vita genomgående och har en fin ljusbrytning och stor styrka, säger Wipprecht.

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.