Nystartad legoleverantör satsar stort

Det senaste tillskottet i printfarmen är en Magnum från The Industry Sweden, här i samband med installationen. Från vänster: Elias, Robert, Alfred och Oscar Mellergårdh och längst bak står Hans Hansson från The Industry. Foto: Privat

De långa ledtiderna vid beställningar från Asien gjorde att företagaren Robert Mellergårdh bestämde sig för att ta hem delar av produktionen. Med sönernas hjälp, som var kunniga inom 3D-printing, startade han Rethink Factory.

Producera det du behöver, när du behöver det och med återvunna material. Det är Värnamoföretaget Rethink Factorys motto. Kunderna kan få hjälp med allt från idé till prototyp och lågserieproduktion av till exempel reservdelar, armaturer eller smart elektronik. Med lokal produktion på ett miljösmart och spårbart sätt.

Robert Mellergårdh driver sedan tidigare ett bolag där han köper in bland annat smart elektronik, IOT-prylar och belysning för olika ändamål.

– Ledtiderna från Asien kan vara sex månader från tanke till att du har produkten på hyllan. Det gjorde att jag började fundera på alternativ, framför allt för att kunna tillverka små och medelstora serier med återvunna material, berättar Robert Mellergårdh.

Med sönernas hjälp startade han för några år sedan en liten 3D-printfarm hemma i garaget – i sann Gnosjö-anda.

– Det var kopiöst mycket grejer i det där dubbelgaraget, minns Robert och skrattar.

Ett jobb till en kund som Rethink Factory håller på med för ett Street-Light project på en av alla företagets Prusa-3D-skrivare.

Växte ur garaget

Till en början printade de mest till sig själva, men de upptäckte ganska snart att det fanns ett intresse även utanför garagets väggar. 3D-printingverksamheten bröts därför ut från det andra bolaget och Robert startade Rethink Factory tillsammans med äldsta sonen Oscar Mellergårdh som hade en bakgrund inom plastindustrin. Bolaget registrerades i september 2022 och Elmia Subcontractor samma år blev den första marknadsföringsinsatsen – med gott resultat.

Det blev läge att växla upp och flytta till mer ändamålsenliga lokaler. Nu håller Rethink Factory till på Bredasten i Värnamo i en lokal på drygt 150 kvadratmeter. Där står 25 stycken 3D-skrivare av FDM-typ och jobbar. Det senaste tillskottet är en Magnum från The Industry Sweden för storskaliga utskrifter. Den installerades i augusti och är satt i produktion, hittills har den bland annat producerat möbler.

Rethink Factory ser sig som en legoleverantör och hjälper kunderna med bland annat produktutveckling, produktionsoptimering, CAD/konstruktion, att optimera filer och konstruktion för 3D-print samt helhetslösningar.

Installerad Magnum-skrivare ute i verkstadsdelen av lokalen.

Digitalt produktpass

Målgruppen är i första hand industrikunder inom B2B.

– Kunder som behöver mindre serier, det kan vara prototyper men även serieproduktion. Vi utvecklar också fortfarande egna produkter, till exempel specialgjorda fästen till nödbelysning.

Genom ett samarbete med whatt.io kan produkterna även integreras med ett digitalt spårbarhetssystem som ger varje printad detalj en unik identifikation med hjälp av NFC-teknik. Ett digitalt produktpass ger kunden den information som krävs för spårbarhet, från råmaterial till användning, och går enkelt att skanna med mobiltelefonen.

– Vi har ett djupt samarbete med flera parter, som whatt.io, The Industry och Lostboyslab. Jag ser dem inte som konkurrenter utan snarare att vi hjälper varandra. Samarbeten med andra 3D-printingverkstäder är viktigt för oss.

“De ä bar å åk”

På materialsidan är huvudfokus på återvunnet och där finns samarbeten med bland andra Ecorub och Stora Enso. Det kan handla om allt ifrån plast från haven till kasserade bildäck.

– Det handlar om rätt material till rätt applikation, så vi har flera vi arbetar med.

Att det redan finns ett antal 3D-printingföretag i Sverige som erbjuder liknande tjänster gör inte att Robert Mellergårdh tvivlar på Rethink Factorys koncept:

– Det har varit ett superstort intresse och jag tror till 100 procent på vår affärsidé. Jag tycker att det är en helt oslagbar kombination med lokal produktion av delar i mindre volymer med återvunna material och att kunna ta hand om hela kedjan. Det är det brinner jag för.

– Och siffrorna hittills visar att vi inte är helt fel ute. Jag vill inte avslöja några siffror nu, men vi kommer att gå plus vårt första år. Det har inneburit en del investeringar, men jag har varit företagare ett antal år och vet att man måste vara lite uthållig när det gäller ROI (return of investment). Men du vinner inte om du inte köper någon lott, “de ä bar å åk”, som Stenmark sa.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.