Förfinad teknik i ny DLP-modell

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 13 oktober 2023
Några av fördelarna med ETEC Pro XL listas i bilden ovan. Foto: Pressbild

Desktop Metal lanserar nu ETEC Pro XL. Ett DLP-system som enligt tillverkaren ska kunna leverera delar med extremt hög upplösning och fin ytfinish i en rasande fart.

För två år sedan förvärvade Desktop Metal EnvisionTEC och deras DLP-teknik (Digital Light Processing). Nya ETEC Pro XL är en vidareutveckling av EnvisionTEC Perfactory som lanserades för drygt 20 år sedan och som senare blev P4K. Med den nya modellen lovar tillverkaren en DLP-3D-skrivare i premiumklassen till halva priset jämfört med sin föregångare. En produktionsmaskin som ska kunna jobba dygnet runt med minimal handpåläggning.

Flera uppgraderingar

ETEC Pro XL har en stor byggyta: 249,1 x 140,1 x 165,1 millimeter. Den har även ett antal nya och förbättrade funktioner. Till exempel en 4K ultrahögupplöst projektor med 3840 x 2160 pixlar som ska leverera optimal byggstorlek och en upplösning på 65 mikron.

Ytterligare uppdateringar inkluderar beprövad HyperPrint-teknik som snabbar på redan snabba DLP-utskrifter med en resinvärmare och ett avkänningssystem med sluten slinga för kontinuerlig isotrop utskrift.

Tre olika material

Med ETEC Pro XL är det möjligt att skriva ut en stor bredd av applikationer inom till exempel industri, smyckestillverkning, medicinteknik och fordonsindustri, men även för utskrifter av formar, jiggar och fixturer.

Modellen är för närvarande kvalificerad för tre olika egenutvecklade polymera material som är såväl styva som värmetåliga samt lämpade för gjutning. ETEC Pro XL är också kompatibel med tredjepartsmaterial från leverantörer så som Henkel Loctite, Evonik och BASF.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1