Europas största 3D-printade husbygge

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 oktober 2023
Projektet i Holstebro omfattar 36 moderna studiolägenheter. Foto: 3DCP

Danska 3DCP Group planerar att bygga det som ska bli Europas största 3D-printade husprojekt. Det ska uppföras i Holstebro under näsa år.

Projektet ”Kupeen” på det gamla slakteriområdet i Holstebro omfattar totalt 36 moderna studiolägenheter fördelade på sex hus med lika många lägenheter i varje huskropp. De byggs i samarbete med allmännyttiga NordvestBO.

Byggnaderna kommer att ha 3D-printade väggar och förses med fönster och dörrar i trä och aluminium samt tak som kläs med takpapp. Fasaderna kommer till viss del att bestå av träpaneler. Sommaren 2021 printades ett prototyphus på platsen som nu hunnit utstå såväl skandinaviskt vinter- som sommarväder.

Cement med lägre klimatavtryck

Materialet som används är Aalborg Portlands Futurecem-teknologi, en innovativ cementlösning som reducerar CO2-utsläppen med upp till 30 procent samtidigt som det ska ge ett hållbart och vackert resultat, enligt tillverkaren.

I varje hus ryms sex stycken lägenheter. Foto: 3DCP

3DCP Group håller för närvarande på med ett annat projekt i Bröndby som ska bli det största 3D-printade huset i Skandinavien.

Pris för förskola i Ukraina

Nyligen fick bolaget ta emot priset AM Impact Award som delades ut i samband med den årliga konferensen AM Summit i Köpenhamn. 3DCP belönades för sitt bygge av en förskola i Lviv i Ukraina. Enligt motiveringen visar deras arbete på hur AM-tekniken kan spela en avgörande roll i områden där förutsättningarna är svåra och där tid och flexibilitet är en avgörande faktor för framgång. Du kan läsa mer om det projektet här.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design