Europas största 3D-printade husbygge

Projektet i Holstebro omfattar 36 moderna studiolägenheter. Foto: 3DCP

Danska 3DCP Group planerar att bygga det som ska bli Europas största 3D-printade husprojekt. Det ska uppföras i Holstebro under näsa år.

Projektet “Kupeen” på det gamla slakteriområdet i Holstebro omfattar totalt 36 moderna studiolägenheter fördelade på sex hus med lika många lägenheter i varje huskropp. De byggs i samarbete med allmännyttiga NordvestBO.

Byggnaderna kommer att ha 3D-printade väggar och förses med fönster och dörrar i trä och aluminium samt tak som kläs med takpapp. Fasaderna kommer till viss del att bestå av träpaneler. Sommaren 2021 printades ett prototyphus på platsen som nu hunnit utstå såväl skandinaviskt vinter- som sommarväder.

Cement med lägre klimatavtryck

Materialet som används är Aalborg Portlands Futurecem-teknologi, en innovativ cementlösning som reducerar CO2-utsläppen med upp till 30 procent samtidigt som det ska ge ett hållbart och vackert resultat, enligt tillverkaren.

I varje hus ryms sex stycken lägenheter. Foto: 3DCP

3DCP Group håller för närvarande på med ett annat projekt i Bröndby som ska bli det största 3D-printade huset i Skandinavien.

Pris för förskola i Ukraina

Nyligen fick bolaget ta emot priset AM Impact Award som delades ut i samband med den årliga konferensen AM Summit i Köpenhamn. 3DCP belönades för sitt bygge av en förskola i Lviv i Ukraina. Enligt motiveringen visar deras arbete på hur AM-tekniken kan spela en avgörande roll i områden där förutsättningarna är svåra och där tid och flexibilitet är en avgörande faktor för framgång. Du kan läsa mer om det projektet här.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.