Nexa3D integrerar Cold Metal Fusion

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 oktober 2023
Nexa3D:s 3D-skrivare i QLS-serien kan nu integreras med Headmade Materials metallpulver för att printa metalldelar. Foto: Arkiv/Pressbild

Nexa3D gör det möjligt att printa i metall med sina SLS-system i QLS-serien. Detta med den så kallade Cold Metal Fusion-processen (CMF).

CMF är en AM-process som liknar SLM, Selective Laser Melting, utvecklad av tyska Headmade Materials. Det innebär att metallpulvret har en tunn polymerbeläggning över varje metallpartikel som binder samman partiklarna under sintringsprocessen. Varje partikel sintras vid låg temperatur och när de väl skrivits ut går delarna igenom en process där resterande polymerrester bränns bort.

Genom ett strategiskt partnerskap med Headmade Materials kan CMF-processen nu integreras med Nexa3D:s QLS-3D-skrivare. Det ska innebära skalbar och kostnadseffektiv produktion av högkvalitativa metallkomponenter utan stödstrukturer, upp till 100 000 delar årligen.

Användarna kan välja mellan material som titan, rostfritt stål och verktygsstål. Cold Metal Fusion-processen finns tillgänglig för modellerna Nexa3D QLS 230/236/820.

 

 

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1