Industrijättar bildar AM-bolag inom sjöfart

Samarbetet ska innebära en mer effektiv produktion av reservdelar med hjälp av additiv tillverkning. Foto: Pressbild

Thyssenkrupp och Wilhelmsen har inlett ett samarbete inom additiv tillverkning i det gemensamma bolaget Pelagus 3D. Det ska leda till en mer effektiv produktion av reservdelar inom sjöfarts- och offshoresektorn.

Planen med Pelagus 3D är att skapa den största partnern för digital tillverkning on demand inom den maritima och offshoreindustrin. Reservdelar ska kunna levereras både snabbare och till en lägre kostnad med hjälp av additiv tillverkning. Det i sin tur ska leda till att kunderna kan säkerställa sina fartygs sjövärdighet och hålla sin verksamhet rullande.

Kompletterade kompetens

I ett pressmeddelande skriver de två bolagen att Thyssenkrupp bidrar med sin tekniska expertis inom additiv tillverkning samt kapacitet från sina egna Tech Centers i Singapore och Tyskland för att leverera 3D-printade metallprodukter för tillämpning inom sjöfart och andra industrier. Thyssenkrupp Materials Services, företagets materialdistribution och tjänsteleverantör, tillför ytterligare kunskap i utvecklingen av digitala supply chain-lösningar och plattformar.

Wilhelmsen tar med sin maritima expertis och erfarenhet av att förstå behoven hos ledare inom sjöfarten, vilket stöder leveransen av en bred portfölj av maritima produkter och tjänster för mer än hälften av den globala handelsflottan.

Partners runtom i världen

Som en enda plattform för reservdelar har Pelagus 3D tillgång till de olika utskriftsteknologier som används av dess nätverk av partners runt om i världen, vilket gör att företaget kan svara på förfrågningar om att printa ut vilket material som helst.

Pelagus 3D kommer att ha sitt huvudkontor i Singapore och bolaget kommer att delas lika mellan sina två industriella ägare.

– Genom att möjliggöra snabbare tillgång till kritiska marina delar och lösningar spelar Pelagus 3D en viktig roll för att möjliggöra global handel och transporter via våra hav. Pelagus 3D är fokuserat på att hjälpa branschen att fortsätta växa, säger Kenlip Ong, vd för Pelagus 3D.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.