Industrijättar bildar AM-bolag inom sjöfart

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 20 oktober 2023
Samarbetet ska innebära en mer effektiv produktion av reservdelar med hjälp av additiv tillverkning. Foto: Pressbild

Thyssenkrupp och Wilhelmsen har inlett ett samarbete inom additiv tillverkning i det gemensamma bolaget Pelagus 3D. Det ska leda till en mer effektiv produktion av reservdelar inom sjöfarts- och offshoresektorn.

Planen med Pelagus 3D är att skapa den största partnern för digital tillverkning on demand inom den maritima och offshoreindustrin. Reservdelar ska kunna levereras både snabbare och till en lägre kostnad med hjälp av additiv tillverkning. Det i sin tur ska leda till att kunderna kan säkerställa sina fartygs sjövärdighet och hålla sin verksamhet rullande.

Kompletterade kompetens

I ett pressmeddelande skriver de två bolagen att Thyssenkrupp bidrar med sin tekniska expertis inom additiv tillverkning samt kapacitet från sina egna Tech Centers i Singapore och Tyskland för att leverera 3D-printade metallprodukter för tillämpning inom sjöfart och andra industrier. Thyssenkrupp Materials Services, företagets materialdistribution och tjänsteleverantör, tillför ytterligare kunskap i utvecklingen av digitala supply chain-lösningar och plattformar.

Wilhelmsen tar med sin maritima expertis och erfarenhet av att förstå behoven hos ledare inom sjöfarten, vilket stöder leveransen av en bred portfölj av maritima produkter och tjänster för mer än hälften av den globala handelsflottan.

Partners runtom i världen

Som en enda plattform för reservdelar har Pelagus 3D tillgång till de olika utskriftsteknologier som används av dess nätverk av partners runt om i världen, vilket gör att företaget kan svara på förfrågningar om att printa ut vilket material som helst.

Pelagus 3D kommer att ha sitt huvudkontor i Singapore och bolaget kommer att delas lika mellan sina två industriella ägare.

– Genom att möjliggöra snabbare tillgång till kritiska marina delar och lösningar spelar Pelagus 3D en viktig roll för att möjliggöra global handel och transporter via våra hav. Pelagus 3D är fokuserat på att hjälpa branschen att fortsätta växa, säger Kenlip Ong, vd för Pelagus 3D.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design