Det händer på årets Formnext-mässa

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 oktober 2023
Formnext 2023 äger rum på Messe Frankfurt den 7-10 november. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Årets stora AM-event, mässan Formnext i Frankfurt, närmar sig med stormsteg. Runt 800 utställare står redo att visa sina innovationer, men det bjuds även på annat.

Under årets mässa är Norden så kallad partnerregion med särskilt fokus på hållbarhet. I hall 11.0 kommer ett antal utställare från regionen att finnas representerade vid The Nordic Pavillion, men även i de andra hallarna. Totalt medverkar runt 25 utställare från de nordiska länderna. Bland de svenska utställarna finns företag så som Adaxis, Amexci, Bondtech, Freemelt, Interspectral, Prototal och Sandvik.

Nytt för i år på programmet är ”Service Provider Market Place” som arrangeras i samarbete med Daimler Truck & Buses. Genom att visa applikationer från fordonsindustrin ska besökarna få en uppfattning av vilken betydelse additiv tillverkning kan ha och vilken roll tjänsteleverantörerna spelar i den processen. Daimler kommer också att berätta om hur de använder AM i sin produktion.

Presentationer och teman

För nionde gången kommer Formnext att ha en Start-up Area där vinnarna i Formnext Start-up Challenge får möjlighet att visa sina innovationer. Den 7 november hålls även eventet Pitchnext där de får presentera sig själva och sina produkter.

Vidare kommer The Additive Manufacturing Working Group av VDMA att vara värd för en programpunkt där applikationer inom maskinteknik lyfts fram. Applikationerna står i fokus även när BE-AM visar den senaste utvecklingen när det gäller AM inom byggsektorn och den 8 november hålls ett symposium inom detta fält.

Dessutom rullar ett seminarieprogram på flera olika scener under mässans fyra dagar. Du kan till exempel lyssna på hur ”Saab goes AM” med Göran Backlund på Application Stage, den 7 november klockan 15.10. Eller branschgurun Terry Wohlers som berättar mer om ”Key developments and trends” på Industry Stage, den 9 november klockan 14.15. Se hela programmet i eventkalendern.

Digitalt besök

Precis som förra året är det möjligt att delta digitalt på Formnext. Från och med den 16 oktober kan intresserade se utställarnas produkter, ta kontakt med företagen och boka in möten (fysiska eller digitala) via Formnext Stream. Plattformen kommer att finnas tillgänglig till slutet av november. Formnext TV ger tittarna möjlighet att följa mässan digitalt, antingen live eller on demand.

Formnext 2023 äger rum på Messe Frankfurt den 7-10 november.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1