Antalet patent inom AM ökar kraftigt

Siffrorna från EPO visar att det skett en genomsnittlig tillväxttakt med 26 procent årligen i antalet patent från 2013 till 2020. Illustration: EPO

En ny rapport från European Patent Office (EPO) visar att antalet ansökta patent inom additiv tillverkning ökar explosionsartat jämfört med andra teknikområden.

Rapporten “Innovation trends in additive manufacturing. Patents in 3D printing” visar att det skett en genomsnittlig tillväxttakt med 26 procent årligen från 2013 till 2020. Det är åtta gånger så mycket som inom andra tekniska områden.

År 2013 gjordes det totalt 1 576 patentansökningar inom AM-relaterade områden i världen och 2020 hade den siffran ökat till 8 090 ansökningar. Flest patent rör hälsa och sjukvård följt av transport. Även inom områden så som mode, elektronik, byggsektorn och mat kan man se en ökning, enligt rapporten.

Tyskland dominerar

Geografiskt sett är det USA och Europa som driver innovationen inom det här området. USA stod för 40 procent av alla IPF:s (international patent family, flera patent som rör samma innehåll) under perioden 2001-2020. Motsvarande siffra i Europa var 33 procent vilket betyder att de tillsammans stod för hela 73 procent av alla IPF:s. Kina stod bara för 4 procent och Sydkorea för 3 procent.

I Europa är Tyskland det land som dominerar med 41 procent av alla patent, följt av Frankrike med 12 procent. Sverige står för 3 procent av kakan. Globalt sett står de tre storföretagen General Electric, Raytheon Technologies och HP för flest patent. I Europa är det Siemens.

Uppåt för plast och metall

När det gäller vilka områden som det söks patent inom så är det flest som rör applikationer följt av maskiner/processer, material och digitala områden (till exempel mjukvara).

På materialsidan dominerar patent som rör polymerer. Metall och legeringar är på uppåtgående medan biomaterial visar en nedåtgående trend.

Du kan läsa och ladda ner hela rapporten här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.