Ford växlar upp med 3D-printat verktyg

Det nya induktionsverktyget ska göra växlingen smidigare och mer pålitlig. Foto: Pressbild

Ford Pro har utvecklat ett 3D-printat induktionsverktyg för tillverkningen av deras största transportbil, Ford Transit. Det ska göra växlingen smidigare och mer pålitlig.

Transit-modellens växellåda är utrustad med en synkroniseringsring som alltså ska förbättra växlingen. Under tillverkningen genomgår denna komponent en härdningsprocess med hjälp av ett induktionsverktyg, under vilken temperaturen når så högt som 820 grader Celsius.

Verktyget är tillverkat i koppar och ska tåla temperaturer över 800 grader. Foto: Pressbild

För detta ändamål har Fords ingenjörer utvecklat ett speciellt 3D-printat induktionsverktyg i koppar som bättre fördelar värmen vilket innebär en mer robust del. Dessutom minskar det spillet vid tillverkning, samtidigt som energiförsörjningen via solkraft minskar utsläppen.

Verktyget introducerades i produktionen förra året och Ford planerar nu att använda det i en större del av sin produktion för att stärka tillverkningen av nästa våg av elbilar, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Se mer om utvecklingsprocessen i videoklippet nedan.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.