Ford växlar upp med 3D-printat verktyg

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 oktober 2023
Det nya induktionsverktyget ska göra växlingen smidigare och mer pålitlig. Foto: Pressbild

Ford Pro har utvecklat ett 3D-printat induktionsverktyg för tillverkningen av deras största transportbil, Ford Transit. Det ska göra växlingen smidigare och mer pålitlig.

Transit-modellens växellåda är utrustad med en synkroniseringsring som alltså ska förbättra växlingen. Under tillverkningen genomgår denna komponent en härdningsprocess med hjälp av ett induktionsverktyg, under vilken temperaturen når så högt som 820 grader Celsius.

Verktyget är tillverkat i koppar och ska tåla temperaturer över 800 grader. Foto: Pressbild

För detta ändamål har Fords ingenjörer utvecklat ett speciellt 3D-printat induktionsverktyg i koppar som bättre fördelar värmen vilket innebär en mer robust del. Dessutom minskar det spillet vid tillverkning, samtidigt som energiförsörjningen via solkraft minskar utsläppen.

Verktyget introducerades i produktionen förra året och Ford planerar nu att använda det i en större del av sin produktion för att stärka tillverkningen av nästa våg av elbilar, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Se mer om utvecklingsprocessen i videoklippet nedan.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design