3DVerkstan 2.0 har tillväxt i sikte

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 30 oktober 2023
Teamet på 3DVerkstan i Solna med vd:n Neil Sewell (fjärde från vänster) på besök.

I våras köpte brittiska Solid Print3D konkursboet efter 3DVerkstan Nordic. Vd:n Neil Sewell tog därefter över som ledare även för nya 3DVerkstan AB. I veckan när han gästade Stockholm fick 3dp.se en pratstund med honom om framtiden. Och den ser ljus ut.

– Vi vill absolut inte skära i kostnaderna, tvärtom vill vi investera i 3DVerkstan och vi har en stark ägare i ryggen, säger Neil Sewell.

Han är utbildad produktutvecklare och började sin karriär med att sälja CAD-programvaran Solidworks i bolaget Solid Solutions, som 2018 fick en ytterligare gren på trädet med Solid Print3D. Solid Solutions och Solid Print3D ägs i sin tur av koncernen Trimech Group med bas i USA.

Neil Sewell berättar att han fick höra via Formlabs om 3DVerkstans konkurs precis innan anbudsprocessen avslutades.

– Vi vill växa i Europa och vi såg en stor potential i 3DVerkstan eftersom de har en stark affärsmodell, ett gott rykte, bra produkter och engagerad personal. Dessutom såg vi flera synergier i och med att de hade en liknande produktportfölj och samma strategi för sälj och go-to-market som Solid Print 3D.

Neil Sewell, vd för 3DVerkstan och Solid Print3D.
Ett tillfälligt gupp

Att starta upp ett nytt bolag med all administration som det innebär tog lite längre tid än beräknat. Sedan kom de lugna sommarmånaderna som gav tid för att implementera bland annat CRM-system, sätta strategier och ta in nya produkter för att kunna satsa fullt ut under hösten.

3DVerkstan grundades för tio år sedan och har sedan dess varit en viktig aktör på den svenska AM-marknaden. Företaget ser konkursen som ett tillfälligt gupp i vägbanan och blickar nu med Neil Sewell i spetsen framåt med ambitionen att ligga i framkant i en bransch under konstant utveckling. De sitter kvar i fantastiska lokaler i Filmstaden i Solna som inhyser ett välfyllt showroom, tillverkning och kontor. Det är full gas som gäller med ett utökat produktsortiment, nyanställningar och närvaro på mässor och andra event för ökad synlighet. Och inte minst kundvård.

– Vi kan lära av varandra som bolag. 3DVerkstan är bland annat duktiga på service- och supporterbjudanden med utbildad och erfaren personal och det kan Solid Print3D bli bättre på. Fördelen med två separata bolag är att vi kan testa nya saker och se hur det går för att sedan eventuellt implementera det i det andra bolaget.

3DVerkstan har bland annat 3D-skanners från Shining 3D i sitt sortiment och FDM-skrivare från Bambu Lab.
Tagit in Bambu Lab

Sedan tidigare har 3DVerkstan produkter från Ultimaker, Formlabs, Meltio, Minifactory, Nexa3D och Shining 3D i sin portfölj. Det senaste tillskottet på 3D-skrivarsidan är populära Bambu Lab.

Kinesiska Bambu Lab erbjuder FDM-skrivare av desktop-modell som beskrivs som innovativa, användarvänliga och prisvärda för såväl nybörjare som proffs. De har utformats med fokus på kvalitet, prestanda och mångsidighet för att möta behoven hos en rad olika branscher, från produktutveckling till utbildning och sjukvård.

Produkter i mellansegmentet som kan säljas i stora volymer är viktiga för 3DVerkstan, poängterar Neil Sewell:

– Det är ”the sponge of the cake” medan försäljning av de mer avancerade och dyrare maskinerna är ”the icing on the cake”.

Säljteamet framför formpressen från Mayku, som är en ny produkt i portföljen. Det är även PCB-printern (Printed circuit boards) Voltera V-one till höger.
Breddar sortimentet

Nyheterna slutar inte där, utbudet har sedan i somras utökats med fler maskiner.

– I Solid Print3D tog vi ett beslut om att differentiera oss från de andra företagen i Storbritannien som sålde 3D-utrustning eftersom det var så tuff konkurrens. Därför började vi att sälja maskiner för annan kringliggande tillverkning och det har varit väldigt framgångsrikt. Det konceptet vill vi föra över även på 3DVerkstan.

I lokalerna i Solna finns ett välfyllt showroom.

I ett första steg handlar det om en vattenskärmaskin från Wazer, laserskärare från Flux, formpress från Mayku, en PCB-printer (Printed circuit boards) från Voltera och tre modeller CNC-fräsar av skrivbordsmodell från Penta Machine.

– Det är varumärken som har liten eller ingen representation i Norden, så det är bra timing för oss.

Fler nyheter är också på ingång. I dagarna blev det klart att 3DVerkstan börjar sälja maskiner för storskaliga utskrifter från BigRep. Det första demoexemplaret kommer under fjärde kvartalet.

”Stabil grund att stå på”

På personalsidan görs det också förstärkningar. Nyligen började Johan Nyström i företaget med ansvar som Industrial Sales Manager. Det pågår även en rekrytering inom marknadsföring. Ytterligare en person har också anställts i Danmark för att stärka upp det danska bolaget.

Du säger att ni vill växa ytterligare, gäller det även Norge och Finland?

– Vi vill absolut växa i Norden, men jag kan inte säga nu om det blir i Norge och Finland. Efter det som varit vill vi hitta en stabil grund att stå på, men fler förvärv kommer att komma. Vi har en extremt bra budget inför 2024 och vi har alla en väldigt positiv syn på framtiden.

Neil Sewell tog över som vd för 3DVerkstan i och med uppköpet. Han säger att han förmodligen kommer att ta ett steg tillbaka från den rollen så småningom.

– För att kunna växa och ha en lokal närvaro så krävs det en ledare som finns på plats här i Sverige. Vi kommer förmodligen att rekrytera en vd under 2024 och jag har redan några namn som jag tänker på, säger han.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design