3D-printing i kampen mot diabetes

Chippet som placeras i ögat ska kunna hjälpa personer med diabetes, både typ 1 och 2. Foto: Pixabay

Forskare vid KTH och Karolinska institutet har utvecklat ett chip med insulinproducerande celler som sätts i ögat. Tekniken ska kunna hjälpa personer med diabetes typ 1 och 2.

Resultaten presenteras i publikationen: “3D-Printed Biohybrid Microstructures Enable Transplantation and Vascularization of Microtissues in the Anterior Chamber of the Eye” som publicerats i tidskriften Advanced Materials.

I studien används en 3D-teknik med resin som kallas IP-Visio utvecklad för applikationer inom life science, så som cellodling och vävnadsteknik. Tekniken öppnar upp för cellbaserad terapi med ögat som bas, av sjukdomar som till exempel diabetes.

Forskarna har utvecklat en medicinsk mikroenhet som gör det möjligt att exakt och utan stygn positionera chippet i ögat, enligt ett pressmeddelande.

– Vi har utformat hela enheten som en kil, och därmed kan vi mekaniskt fixera strukturen i vinkeln mellan regnbågshinnan och hornhinnan i den främre ögonkammaren. När vi testade tekniken i möss observerade vi att enheten behöll sin position i den levande organismen i flera månader och att miniorganen snabbt integrerades med värddjurets blodkärl och fungerade normalt, säger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen för bionanoteknologi på KTH, Scilifelab samt forskningscentret AIMES vid KTH och KI.

Hela studien kan läsas här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.