Framtidsspaning på Elmia Subcontractor

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 november 2023
Protech är ett av företagen inom AM som ställer ut på Elmia Subcontractor. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Framtidens tillverkning står i fokus när det återigen är dags för underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den 14-16 november. I vanlig ordning innebär det att även AM-branschen finns representerad.

Ett antal företag inom additiv tillverkning finns med på årets utställarlista, bland andra 3DVerkstan, Lasertech, Polyshape, Protech, Prototal och Rethink Factory. Förra året krockade Elmia Subcontractor med Formnext i Frankfurt, men i år ligger de två mässorna veckorna efter varandra.

På årets mässa är det två framtidsutmaningar som får lite extra utrymme: hållbarhet och kompetens. Det är två teman som på olika sätt kommer att genomsyra programmet, enligt ett pressmeddelande från Elmia Subcontractor.

Konkreta AM-exempel

När det gäller hållbarhet återkommer inslaget Sustainability Arena som i år flyttar in i Hall C och får en bredare uppställning av utställare. Där ska besökarna kunna få hjälp och råd i frågor som rör till exempel livscykelanalys, materialåtervinning, energieffektivisering, hur hållbarhet kan bli en konkurrensfördel och det nya EU-direktivet CSRD.

Hållbarhet är den röda tråden även på inspirationsarenan Subcontractor InnoDex där nya material, innovativa tekniker och kreativa konstruktioner tar plats. Årets teman på material- och innovationsutställningen är Green Energy & Mobility, Circular Materials, Smart Materials och AM Transformation.

Inom temat AM Transformation visas ett antal exempel på innovativ användning av additiv tillverkning. Som till exempel en växellåda med 4D-printade kugghjul från tyska forskningsinstitutet Fraunhofer som även visar en ”AM Aerospike rocket nozzle”. Den elektriska skateboarden Rinkoboard, utvecklad av tyska Lennart Bengel, är ytterligare ett exempel.

Start-ups visar sina innovationer

På Tech Arena står framtidens teknik i centrum och utställarna visar på teknikens möjligheter i form av verkliga case. Nytt för i år är att arenan fått en Startup Area där nystartade bolag får en chans att presentera sina innovationer och interagera med etablerade tillverkningsföretag.

För att adressera det andra temat för mässan, framtidens kompetensförsörjning inom tillverkningsindustrin, lanserar Elmia Subcontractor i år den nya satsningen Competence Arena. Där kan bland annat rekryterings- och bemanningsföretag, utbildningssamordnare och studenter mötas med målet att både erbjuda lösningar och skapa dialog kring denna viktiga fråga.

3D-mässa återkommer i vår

Elmia Subcontractor arrangeras på Elmia-mässan i Jönköping, den 14-16 november. Läs mer om mässan och hur du registrerar dig här.

Ännu mer fokus på additiv tillverkning blir det på Elmia 3D som äger rum 14-17 maj 2024, som en av sex produktionsmässor som går parallellt. Elmia 3D arrangeras tillsammans med branschföreningen SVEAT. Nästa års teman är smart industri, hållbar industri och omställbar industri. Mer information kommer när det börjar närma sig.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1