Stratasys visade stor FDM-nyhet

Stratasys vd Yoav Zeif i samband med avtäckningen av nya F3300. Foto: Anja Degerholm

Stratasys tog tillfället i akt att under Formnext första dag presentera en stor maskinnyhet, FDM-3D-skrivaren F3300, som ska kunna dubbla kapaciteten och leverera mer komplexa delar.

FDM-teknologin utvecklades på 1980-talet av Scott Crump som även var medgrundare av Stratasys. Han fanns på plats i Frankfurt för att avtäcka den nya modellen F3300 som är en helt ny FDM-plattform och Stratasys utlovar fler modeller i den nya familjen. Tillverkaren kallar F3300 för den mest sofistikerade industriella 3D-skrivaren på marknaden som ska ta tillverkningen till nästa nivå. Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2018 och maskinen har provkörts i närmare 150 000 timmar.

– Det här är resultatet av att vi har lyssnat på våra kunder och levererat det de efterfrågar, säger Yoav Zeif, vd för Stratasys, i ett tal under lanseringen.

F3300 har bland annat fyra extruders.

F3300 ska vara byggd för att minska behovet av arbetskraft och maximera drifttiden samtidigt som den kan producera delar med högre kvalitet än tidigare FDM-skrivare. Den ska klara av att tillverka applikationer inom de mest krävande branscherna så som flyg, fordon och försvar, men även vara en pålitlig arbetshäst för servicebyråerna. Detta tack vare snabba utskrifter med bland annat fyra extruders som kan bytas automatiskt, linjära motorer, stora materialspolar, industriell torkning inne i maskinen och automatisk kalibrering.

Stora kostnadsbesparingar

När det gäller kvaliteten på delarna så lovar Stratasys 25 procents förbättrad noggrannhet och repeterbarhet. Övervakning av maskinen och ett användarvänligt gränssnitt ska maximera printerns tid i drift. Och inte minst, 25-40 procents kostnadsbesparingar utlovas jämfört med Stratasys tidigare FDM-lösningar.

Detta sammantaget ska hjälpa företagen att skala upp sin produktion och klara utmaningar inom försörjningskedjan. F3300 ska accelerera företagens produktutveckling och innovationer samt hjälpa dem att bli snabbare med att få ut sina produkter på marknaden och maximera ROI (return of investment).

“Steg framåt för FDM-teknologin”

3dp.se träffade Anders Brask, vd för svenska återförsäljaren Protech, vid lanseringen av F3300. Han var imponerad och kallar den “ett fantastiskt tillskott”:

– Det är helt klart ett steg framåt för FDM-teknologin som haft en del utmaningar historiskt. Stratasys lovar en ökad produktivitet och lägre kostnader per del – och det kan de faktiskt leverera.

Han tror att många industriella kunder i Norden som idag har en Stratasys F900 eller en Fortus 450mc i produktionen kan vara intresserade av att uppgradera till den nya modellen.

– F3300 kan vara nästa steg för de kunderna och därför tror jag att det finns en stor marknad i Norden för den här maskinen.

Thomas Tønnesen och Anders Brask från Protech Nordic tillsammans med Chris Rollag, Product Manager F3300.

Hoppas på installation under 2024

Stratasys F3300 beräknas kunna skeppas i början av 2024. Anders Brask tippar på att den första svenska installationen kommer att göras hos en stor industriell kund som känner sig trygg med både Stratasys och deras FDM-lösningar sedan tidigare.

– Med lite god vilja kommer vi att kunna göra den första installationen under 2024, det är förhoppningen, säger han.

På hemmaplan har Protech nyligen installerat en Origin One, Stratasys DLP-printer, i sitt demorum i Järfälla. Företaget har även gjort en rejäl satsning på 3D-skanning och anställt Teddy Larsson som har lång erfarenhet inom detta område. Produkter från Shining3D är nya i sortimentet.

– Det är för att vi rör oss allt mer mot additiv tillverkning och vi vill vara en systemleverantör för hela kedjan. Vi tittar även på att utöka med flera efterbehandlingslösningar, men där är inget klart än, säger Anders Brask.

Anders Brask och Chris Rollag diskuterar den nya maskinen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.