Föredrag om Saabs AM-resa

Göran Backlund från Saab berättade om företagets arbete med additiv tillverkning. Foto: Anja Degerholm

Under hela Formnext-mässan rullade ett seminarieprogram om vitt skilda ämnen. Från Sverige medverkade bland andra Göran Backlund, CTO på Saab Dynamics.

Hans presentation på Application stage hade titeln ”Saab goes AM”, men Göran Backlund var noga med att poängtera att den resan knappast har tagit slut. Den började för tio år sedan när Saab tog beslut om att skapa en avdelning med fokus på additiv tillverkning, en intern AM-grupp. Han betonade även att Saab inte längre tillverkar bilar utan har sin verksamhet inom försvars- och säkerhetssektorn, något som kanske inte är vida känt utanför Sveriges gränser.

17 delar i produktion

Saab har ett antal industriella polymerprinters i maskinparken, men tillverkningen av metalldelar görs ännu inte inhouse. Målet med AM-gruppens arbete är att öka användningen av additiv tillverkning och få viktiga komponenter i produktion.

– Förra året hade vi 17 delar i volymproduktion och det antalet ökar hela tiden, berättar Göran Backlund under föredraget.

Ett pågående projekt är bakstycket till en AUV (autonomous underwater vehicle) som printats i aluminium och tack vare design för additiv tillverkning lett till en viktbesparing på 30 procent.

3dp.se har tidigare skrivit om Saabs testflygning av en 3D-printad utvändig lucka till ett Gripenplan. Ett lyckat exempel på hur additiv tillverkning kan användas för att producera reservdelar. Applikationer för så kallad battlefield damage repair, en tillfällig reparation i väntan på att en originaldel ska tillverkas och skeppas, är något som Saab tror mycket på i framtiden.

Optimerade delar den största vinsten

Det kan låta blygsamt med “endast” 17 delar i produktion efter tio år, men samtidigt har Saab kunnat minska antalet komponenter med runt 1 600 stycken. Användningen av additiv tillverkning har även minskat ledtiderna och inneburit besparingar både när det gäller vikt och kostnader. Allt detta är viktigt i sammanhanget, men när Göran Backlund ska avrunda och knyta ihop säcken är det något annat han lyfter fram som det allra viktigaste:

– Den främsta fördelen med additiv tillverkning är att det är möjligt att funktionellt optimera delen, det blir en bättre produkt helt enkelt.

Här kan du läsa mer om Gripen-projektet och Saabs AM-arbete. 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.