Sandvik och HP i samarbete om metallpulver

Ivo Torres och Ramon Pastor i HP:s monter framför förra årets stora lansering HP Metal Jet S100. Foto: Anja Degerholm

Förra hösten lanserade HP sitt första kommersiella metallsystem Metal Jet S100. Inför årets Formnext gick HP ut med nyheten om ett strategiskt samarbete med Sandvik kring utveckling av material.

När Metal Jet S100 släpptes så fanns endast ett par material i rostfritt stål tillgängliga, SS 316L och SS 17-4PH. Metallpulver som är avsedda för formsprutning vilket ger en stor kostnadsbesparing för användaren jämfört med pulver för laserbaserade additiva processer. Nu breddas alltså materialportföljen.

– Vi vill fortsätta det momentum som vi hade efter lanseringen av S100 genom att utveckla nya material, säger Ramon Pastor, Global Head of 3D Metals på HP när 3dp.se träffar honom och kollegan Ivo Torras på Formnext.

Starten på en ny era

Ramon Pastor kallar samarbetet med Sandvik för en “game changer” och enligt de två företagen ska partnerskapet bana väg för en ny era när det gäller avancerade material för additiv tillverkning i metall. Det handlar om superlegeringar som inconel och högpresterande rostfritt stål, 316L, till ett konkurrenskraftigt pris. Detta utökar också det redan befintliga samarbetet för att utveckla HP Metal Jet 17-4PH rostfritt stålpulver.

– Fördelen med att samarbeta med Sandvik är att de är en ledande aktör på marknaden och vi kan dra nytta av deras produktionskapacitet och enklare kunna utveckla fler material, säger Ivo Torras, Product Manager Metals på HP.

Andrew Coleman, Head of Additive Manufacturing på Sandvik, kommenterar samarbetet i ett pressuttalande:

– Genom att kombinera expertis från våra företag tror jag att samarbetet kommer att leda till framsteg inom både material och tillverkningsteknik som i slutändan kommer att gynna våra kunder, säger han.

Enligt HP har det varit ett stort intresse för HP Metal Jet S100 under mässan med en strid ström av nyfikna besökare.

Materialutveckling utifrån efterfrågan

När det gäller vilka material som HP vill utveckla framöver så kommer detta vara helt kundstyrt enligt Ramon Pastor.

– Det finns väldigt många legeringar på marknaden och det tar relativt kort tid att utveckla nya material, jämfört med andra industrier, och det går att göra till en rimlig kostnad. Vi vill utgå från kundernas behov och vilka material de efterfrågar.

Han ser tre potentiella områden där metal binder jetting kan slå rot på allvar: industriella applikationer, hemelektronik och medicinsk utrustning.

– I många år var 3D-printing i metall något för framför allt specialapplikationer inom sektorer som flyg, försvar och medicin. Med binder jetting finns en större marknad, inte minst med utvecklingen av nya material. När det gäller metall finns det dessutom inte något konkurrerande tillverkningssätt som formsprutning är för polymerer.

Modell av S100. Systemets fyra enheter består av en station för pulverhantering, själva 3D-skrivaren, en enhet för härdning och en station för att avlägsna överblivet pulver.

Uppgradering av plattformen

Inom nära framtid utlovas också fler nya material, både i samarbete med Sandvik och andra partners.

– Målet är att kunna presentera nya material var sjätte månad. Vi vill även uppgradera och investera i plattformen för att få fler funktioner, minska produktionskostnaderna och öka utskriftshastigheten, säger Ivo Torras.

HP i samarbete med smyckestillverkaren Legor. Här exempel på olika bearbetningar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.