Raplas berättade om ny SLP-teknologi

Raplas Joe Bailey och Pär Nobring från återförsäljaren R.a.p.s tror båda mycket på den nya SLP-teknologin. Foto: Anja Degerholm

Brittiska Raplas presenterade en helt ny teknologi på Formnext, SLP (Stereolithography-Projector). Företaget lanserade även flera nya resin.

Raplas har gjort sig kända för sina SLA-3D-skrivare för industriell användning. Deras nyutvecklade SLP-teknologi är framför allt betydligt snabbare.

– SLP använder en projektor istället för laser och det kan förkorta byggtiden per lager från 30 till 6 sekunder, berättar Joe Bailey, field service engineer på Raplas.

Raplas SLP-skrivare kan printa stora delar liksom stora kvantiteter av små komponenter. Med sin ”top down”-teknologi är det möjligt att tillverka stora delar utan alltför mycket stödstrukturer och kontrollen över bildinställningarna gör att de inte drabbas av så kallad warping, som ofta ses med andra system.

Både SLA- och SLP-systemen har öppen källkod för material, vilket innebär möjligheten att skriva ut med vilket material som helst på 355 eller 405 nm.

SLA med projektor = SLP.

Testa betamaskin

Genom att ljuset exponeras olika mycket, till exempel ut- och invändigt på delen, kan problem med curling undvikas. Det är också möjligt att printa mer flexibla delar beroende på temperatur och härdning.

För tillfället letar Raplas efter kunder som vill testa deras betamaskin med förhoppningen att kunna lansera den skarpt någon gång nästa år.

– Det är många kunder som är intresserade, framför allt för att maskinen kan printa mycket större delar än till exempel de DLP-skrivare som finns på marknaden, säger Joe Bailey.

Pär Nobring var imponerad av möjligheten att printa mer flexibla delar med SLP.

Stor materialbredd

Pär Nobring hos återförsäljaren R.a.p.s tror att SLP-teknologin kan få fäste i Sverige.

– Jag tror det kan bli en stor marknad, i alla fall om några år, eftersom det finns en så stor bredd av material, säger han.

Det senaste året har Raplas satsat mycket på materialutveckling och tagit fram tre gånger så många material vid sin R&D-avdelning i USA. Bland nyheterna finns ett resin som är brandtåligt, för ESD-säkra delar och ett styvt ceramresin som ger fin ytfinish. På gång är också material för medicinska och dentala applikationer.

Raplas är kända för sina SLA-3D-skrivare för stora utskrifter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.