onsdag 29 november – vecka 48
Raplas Joe Bailey och Pär Nobring från återförsäljaren R.a.p.s tror båda mycket på den nya SLP-teknologin. Foto: Anja Degerholm
Brittiska Raplas presenterade en helt ny teknologi på Formnext, SLP (Stereolithography-Projector). Företaget lanserade även flera nya resin.
Raplas har gjort sig kända för sina SLA-3D-skrivare för industriell användning. Deras nyutvecklade SLP-teknologi är framför allt betydligt snabbare.
– SLP använder en projektor istället för laser och det kan förkorta byggtiden per lager från 30 till 6 sekunder, berättar Joe Bailey, field service engineer på Raplas.
Raplas SLP-skrivare kan printa stora delar liksom stora kvantiteter av små komponenter. Med sin ”top down”-teknologi är det möjligt att tillverka stora delar utan alltför mycket stödstrukturer och kontrollen över bildinställningarna gör att de inte drabbas av så kallad warping, som ofta ses med andra system.
Både SLA- och SLP-systemen har öppen källkod för material, vilket innebär möjligheten att skriva ut med vilket material som helst på 355 eller 405 nm.
Genom att ljuset exponeras olika mycket, till exempel ut- och invändigt på delen, kan problem med curling undvikas. Det är också möjligt att printa mer flexibla delar beroende på temperatur och härdning.
För tillfället letar Raplas efter kunder som vill testa deras betamaskin med förhoppningen att kunna lansera den skarpt någon gång nästa år.
– Det är många kunder som är intresserade, framför allt för att maskinen kan printa mycket större delar än till exempel de DLP-skrivare som finns på marknaden, säger Joe Bailey.
Pär Nobring hos återförsäljaren R.a.p.s tror att SLP-teknologin kan få fäste i Sverige.
– Jag tror det kan bli en stor marknad, i alla fall om några år, eftersom det finns en så stor bredd av material, säger han.
Det senaste året har Raplas satsat mycket på materialutveckling och tagit fram tre gånger så många material vid sin R&D-avdelning i USA. Bland nyheterna finns ett resin som är brandtåligt, för ESD-säkra delar och ett styvt ceramresin som ger fin ytfinish. På gång är också material för medicinska och dentala applikationer.
Shining 3D släpper FreeScan Trio, en vidareutveckling av FreeScan Combo som lanserades tidigare i år. En 3D-skanner som enligt tillverkaren kan användas till såväl storskaliga delar som små komplicerade komponenter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. november, 2023
Vilka var de tydligaste trenderna under årets stora AM-mässa Formnext? Tre representanter från branschorganisationen SVEAT:s styrelse delade sina reflektioner och spaningar under ett webbinarium den 22 november.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. november, 2023
För ett år sedan presenterade svenska Freemelt en ny 3D-skrivare för serietillverkning med elektronstråleteknik kallad eMELT-iM. På årets Formnext lanserades en ny modell, eMELT-iD, som är utvecklad för produkt- och applikationsutveckling.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. november, 2023
Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. november, 2023
Under fyra dagar, den 7-10 november, förvandlades Messe Frankfurt till ett vallfärdsmål för alla som på något sätt är intresserade av additiv tillverkning. 3dp.se tog en rundtur med kameran och här är ett axplock av det som visades på mässan.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 14. november, 2023
Förra hösten lanserade HP sitt första kommersiella metallsystem Metal Jet S100. Inför årets Formnext gick HP ut med nyheten om ett strategiskt samarbete med Sandvik kring utveckling av material.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige