Raplas berättade om ny SLP-teknologi

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 november 2023
Raplas Joe Bailey och Pär Nobring från återförsäljaren R.a.p.s tror båda mycket på den nya SLP-teknologin. Foto: Anja Degerholm

Brittiska Raplas presenterade en helt ny teknologi på Formnext, SLP (Stereolithography-Projector). Företaget lanserade även flera nya resin.

Raplas har gjort sig kända för sina SLA-3D-skrivare för industriell användning. Deras nyutvecklade SLP-teknologi är framför allt betydligt snabbare.

– SLP använder en projektor istället för laser och det kan förkorta byggtiden per lager från 30 till 6 sekunder, berättar Joe Bailey, field service engineer på Raplas.

Raplas SLP-skrivare kan printa stora delar liksom stora kvantiteter av små komponenter. Med sin ”top down”-teknologi är det möjligt att tillverka stora delar utan alltför mycket stödstrukturer och kontrollen över bildinställningarna gör att de inte drabbas av så kallad warping, som ofta ses med andra system.

Både SLA- och SLP-systemen har öppen källkod för material, vilket innebär möjligheten att skriva ut med vilket material som helst på 355 eller 405 nm.

SLA med projektor = SLP.
Testa betamaskin

Genom att ljuset exponeras olika mycket, till exempel ut- och invändigt på delen, kan problem med curling undvikas. Det är också möjligt att printa mer flexibla delar beroende på temperatur och härdning.

För tillfället letar Raplas efter kunder som vill testa deras betamaskin med förhoppningen att kunna lansera den skarpt någon gång nästa år.

– Det är många kunder som är intresserade, framför allt för att maskinen kan printa mycket större delar än till exempel de DLP-skrivare som finns på marknaden, säger Joe Bailey.

Pär Nobring var imponerad av möjligheten att printa mer flexibla delar med SLP.
Stor materialbredd

Pär Nobring hos återförsäljaren R.a.p.s tror att SLP-teknologin kan få fäste i Sverige.

– Jag tror det kan bli en stor marknad, i alla fall om några år, eftersom det finns en så stor bredd av material, säger han.

Det senaste året har Raplas satsat mycket på materialutveckling och tagit fram tre gånger så många material vid sin R&D-avdelning i USA. Bland nyheterna finns ett resin som är brandtåligt, för ESD-säkra delar och ett styvt ceramresin som ger fin ytfinish. På gång är också material för medicinska och dentala applikationer.

Raplas är kända för sina SLA-3D-skrivare för stora utskrifter.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1