Raplas berättade om ny SLP-teknologi

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 november 2023
Raplas Joe Bailey och Pär Nobring från återförsäljaren R.a.p.s tror båda mycket på den nya SLP-teknologin. Foto: Anja Degerholm

Brittiska Raplas presenterade en helt ny teknologi på Formnext, SLP (Stereolithography-Projector). Företaget lanserade även flera nya resin.

Raplas har gjort sig kända för sina SLA-3D-skrivare för industriell användning. Deras nyutvecklade SLP-teknologi är framför allt betydligt snabbare.

– SLP använder en projektor istället för laser och det kan förkorta byggtiden per lager från 30 till 6 sekunder, berättar Joe Bailey, field service engineer på Raplas.

Raplas SLP-skrivare kan printa stora delar liksom stora kvantiteter av små komponenter. Med sin ”top down”-teknologi är det möjligt att tillverka stora delar utan alltför mycket stödstrukturer och kontrollen över bildinställningarna gör att de inte drabbas av så kallad warping, som ofta ses med andra system.

Både SLA- och SLP-systemen har öppen källkod för material, vilket innebär möjligheten att skriva ut med vilket material som helst på 355 eller 405 nm.

SLA med projektor = SLP.
Testa betamaskin

Genom att ljuset exponeras olika mycket, till exempel ut- och invändigt på delen, kan problem med curling undvikas. Det är också möjligt att printa mer flexibla delar beroende på temperatur och härdning.

För tillfället letar Raplas efter kunder som vill testa deras betamaskin med förhoppningen att kunna lansera den skarpt någon gång nästa år.

– Det är många kunder som är intresserade, framför allt för att maskinen kan printa mycket större delar än till exempel de DLP-skrivare som finns på marknaden, säger Joe Bailey.

Pär Nobring var imponerad av möjligheten att printa mer flexibla delar med SLP.
Stor materialbredd

Pär Nobring hos återförsäljaren R.a.p.s tror att SLP-teknologin kan få fäste i Sverige.

– Jag tror det kan bli en stor marknad, i alla fall om några år, eftersom det finns en så stor bredd av material, säger han.

Det senaste året har Raplas satsat mycket på materialutveckling och tagit fram tre gånger så många material vid sin R&D-avdelning i USA. Bland nyheterna finns ett resin som är brandtåligt, för ESD-säkra delar och ett styvt ceramresin som ger fin ytfinish. På gång är också material för medicinska och dentala applikationer.

Raplas är kända för sina SLA-3D-skrivare för stora utskrifter.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype