SVEAT:s trendspaningar från Formnext

Tre av styrelseledamöterna i branschföreningen SVEAT delade sina spaningar och reflektioner från årets Formnext-mässa. Hendrik Lundell från Prototal var moderator för dagen.

Vilka var de tydligaste trenderna under årets stora AM-mässa Formnext? Tre representanter från branschorganisationen SVEAT:s styrelse delade sina reflektioner och spaningar under ett webbinarium den 22 november. 

Anders Brask, till vardags vd för Protech Nordic, var först ut. Hans presentation kan sammanfattas med att varje lager och varje sekund räknas när allt fler går över till serieproduktion. Ett steg som kräver betydligt snabbare utrustning än vid prototyptillverkning.

Hans första spaning handlade om verktygsväxlare, som bland annat Prusa och Stratasys installerat i sina maskiner, och som gör det möjligt att ladda flera olika material. Spaning nummer två rör Renishaws nya TEMPUS-teknologi för utskrifter i metall, som kan kapa byggtiden med upp till 50 procent och på så sätt ge bättre ekonomi i serietillverkning av metallkomponenter. Och slutligen tog Anders Brask upp att flera tillverkare av FDM-skrivare, med Bambu Lab i täten, optimerat sin slicer-mjukvara för snabbare printtider.

Antalet företag som specialiserat sig på robotbaserad additiv tillverkning har ökat på senare år, till exempel CEAD från Nederländerna.

Robotarna kommer

Andra talare ut var Seyed Hosseini, ansvarig för RISE Applikationscentrum för additiv tillverkning. Han hade tittat lite extra på robotbaserad 3D-printing, ett område som växt kraftigt de senaste åren och det märktes även på Formnext. Exempel på det var Meltios nya Robot Cell, CEAD:s lösning som även omfattar fräsning samt Maxi Printers betongprinter som visades in action på ett stort område inne på mässan.

Seyed Hosseini tog även upp exempel på mjukvaruutvecklare inom området robotbaserad additiv tillverkning, som Adaxis (läs mer om deras medverkan på Formnext här), Ai Build och SKM.

Raplas presenterade den nya teknologin SLP under Formnext, något som Pär Nobring lyfte under sin presentation.

Nytt på maskinfronten

Pär Nobring från R.a.p.s fick avrunda webbinariet och han fokuserade på Raplas nya SLP-teknologi med projektor, som 3dp.se skrivit om. Han tog även upp Triditives nya AMCELL Jet med metal binder jetting. En snabb maskin med en vattenbaserad binder som kan printa i material som rostfritt stål, inconel och titan.

En annan maskinnyhet som Pär Nobring tyckte var lite extra intressant var Prusa Pro HT90 som ingår i Prusas mer industriella sortiment. En snabb FDM-skrivare som har en uppvärmd kammare där munstycket klarar höga temperaturer, upp emot 500 grader Celsius, och därmed ett antal högtemperaturmaterial som PCCF och PA11CF med kolfiber.

Prusas monter var i vanlig ordning välbesökt. Företaget presenterade bland annat nyheten Prusa Pro HT90 på mässan.

AI inom additiv tillverkning

Dagens moderator, Henrik Lundell från Prototal, passade på att ställa några frågor till de tre spanarna om användningen av AI och automation inom additiv tillverkning. Anders Brask hade sett två embryon till detta på mässan: en packningsalgoritm för effektiv packning av pulver och AI-baserad övervakning för att upptäcka kvalitetsbrister i printprocessen.

Seyed Hosseinis spaning var att AI hittills framför allt använts i designprocessen där generativ AI blivit lite av ett “buzzword”, men att det finns stor potential att införa AI i hela värdekedjan. När det gäller automation pekade han på behovet av samarbeten för att branschen ska kunna röra sig framåt. Det finns fortfarande många manuella moment som kräver handpåläggning, samtidigt finns det lösningar som skulle kunna komma fler till godo.

En marknad i förändring

Webbinariet avslutades med några allmänna reflektioner om AM-branschens framtid. Anders Brask förutspådde stora förändringar i hela AM-landskapet i och med att det finns många företag som erbjuder liknande lösningar och att många av dem inte är lönsamma. Han ser en ny era med betydligt färre aktörer på marknaden de kommande åren.

Hela webbinariet kan ses i efterhand via den här länken.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.