Han samlar in och återvinner filamentrester

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 december 2023
Per Hjort har dragit igång ett ambitiöst projekt för att samla in och återvinna gamla filamentrester. Han tar därför tacksamt emot plastavfall. Foto: Privat

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en ”grön revolution” genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.

Per Hjort driver företaget Creativity by PH där han både erbjuder printservice av såväl prototyper som serietillverkning av delar upp till cirka 2 000 enheter, och säljer utrustning och material till kunder som vill kunna producera samma detaljer inhouse.

Han har tagit sig an ett ambitiöst återvinningsprojekt för att dra sitt strå till stacken när det gäller hållbarhet i en bransch med hög plastanvändning. I somras fick han en idé om att återvinna 3D-printingavfall i form av restfilament och kasserade plastdelar, för att komma bort från användningen av jungfruplast och istället skapa ett kretslopp.

– Det finns många stora plastdetaljer som bara används i några minuter och sedan slängs. Jag tänkte att så kan vi inte ha det. Det är så dumt att slänga bort plast som du betalat för, varför inte försöka använda det igen istället?

– Just nu håller jag på att printa en modell där bara stödmaterialet väger två kilo. Det skulle kunna återvinnas och bli två nya rullar med filament.

Genom denna kvarnen passerar plastavfallet.
Startat insamling

Per kontaktade några aktörer i branschen som sa att det är för mycket jobb att återvinna material, att det inte går att få någon lönsamhet i det. Han nämner tyska Recycling Fabrik som exempel. Ett företag med liknande verksamhet som varit igång i ett par år, men ännu inte uppnått lönsamhet.

Men Per lyssnade inte på det örat utan investerade istället under hösten i en kvarn för att mala ner rester av filament och plastdelar som är upp till 30 x 30 x 20 centimeter, framför allt PLA, men även PETG och ABS.

– Målet är att ta fram ett PLA med bra kvalitet till ett lågt pris. Jag har inte tid för infärgning så det blir i den färgen det blir, brunt och grått i olika skiftningar.

Per Hjort har därför startat en insamling och uppmanar alla som vill skänka överblivet material att göra det. Materialet bör vara sorterat och inte innehålla skruvar, lim eller färg. Det går att lämna avfallet direkt i Helsingborg eller skicka det, parterna kommer överens om vem som ska stå för fraktkostnaden. Det finns även planer på att upprätta insamlingsställen på olika platser runtom i landet.

– Ju mer jag får in desto bättre. Helst ska det vara upp emot tio kilo åt gången för att det ska vara lönt att skicka, men jag kan även ta emot mindre mängder.

Automatisera för att nå lönsamhet

Processen ser ut så här: den insamlade plasten mals ner och skickas sedan till filamentproducenten Addnorth i Västergötland. De färdiga rullarna på åtta kilo med 100 procent återvunnet material skickas sedan tillbaka till Per Hjort och säljs via hans hemsida.

– Just nu förlorar jag pengar på det här återvinningsprojektet, men förhoppningen är att det ska bli lönsamt på sikt. Då kommer det att krävas kanske två ton plast per månad och en person på halvtid som sköter kvarnen. Om vi får in större mängder är det enklare att automatisera processen och på så sätt få ner kostnaderna.

Här kan du se ett filmklipp hur den nermalda PLA-plasten ser ut efter att den har passerat kvarnen.

Vill du bidra till projektet? Läs mer om hur det går till att skänka här.

Läs vidare

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design