Ny bok lyfter svensk forskning inom AM i metall

Stolta redaktörer bakom boken om additiv tillverkning: Joel Andersson, Robert Pederson och Shrikant Joshi. Foto: Pressbild/Högskolan Väst.

Högskolan Väst har i dagarna släppt en ny bok om additiv tillverkning med högpresterande metallmaterial. Totalt har 45 författare bidragit till boken och de tar ett brett grepp om ämnet.

– Det här är en bred bok med djup. Vi tar ett helhetsgrepp om additiv tillverkning – allt från ingående material, de vanligaste AM-processerna för krävande applikationer, efterbehandling, metallurgi, modellering/monitorering av både material och AM-processer, till oförstörande provning och mekaniska egenskaper hos färdigbyggt material, säger Robert Pederson, professor i materialteknik vid Högskolan Väst i ett pressuttalande.

Han är tillsammans med Joel Andersson och Shrikant Joshi redaktör för boken och de har under flera år arbetat framgångsrikt med metallbaserad additiv tillverkning. Bland övriga medverkande är merparten forskare och forskningsingenjörer vid Högskolan Väst, men även sex företag och sju universitet finns representerade i boken.

I varje kapitel medverkar experter från både akademi och industri och innehållet bygger på de senaste forskningsrönen inom området. Boken lyfter även exempel på komponenter som med framgång tillverkats med additiva metoder, främst inom flyg- och rymdindustrin.

– Det känns fantastiskt roligt att boken nu är klar att spridas. Det har tagit två år att få den färdig och det har varit en stundtals krävande men samtidigt en väldigt lärorik process, säger Robert Pederson.

Boken “Additive manufacturing of high-performance metallic materials” är tänkt att användas i utbildningssyfte på kurser på avancerad nivå och för doktorander. Den kan också vara intressant för medarbetare inom industrin som jobbar med olika AM-processer och metalliska material.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.