Ny bok lyfter svensk forskning inom AM i metall

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 december 2023
Stolta redaktörer bakom boken om additiv tillverkning: Joel Andersson, Robert Pederson och Shrikant Joshi. Foto: Pressbild/Högskolan Väst.

Högskolan Väst har i dagarna släppt en ny bok om additiv tillverkning med högpresterande metallmaterial. Totalt har 45 författare bidragit till boken och de tar ett brett grepp om ämnet.

– Det här är en bred bok med djup. Vi tar ett helhetsgrepp om additiv tillverkning – allt från ingående material, de vanligaste AM-processerna för krävande applikationer, efterbehandling, metallurgi, modellering/monitorering av både material och AM-processer, till oförstörande provning och mekaniska egenskaper hos färdigbyggt material, säger Robert Pederson, professor i materialteknik vid Högskolan Väst i ett pressuttalande.

Han är tillsammans med Joel Andersson och Shrikant Joshi redaktör för boken och de har under flera år arbetat framgångsrikt med metallbaserad additiv tillverkning. Bland övriga medverkande är merparten forskare och forskningsingenjörer vid Högskolan Väst, men även sex företag och sju universitet finns representerade i boken.

I varje kapitel medverkar experter från både akademi och industri och innehållet bygger på de senaste forskningsrönen inom området. Boken lyfter även exempel på komponenter som med framgång tillverkats med additiva metoder, främst inom flyg- och rymdindustrin.

– Det känns fantastiskt roligt att boken nu är klar att spridas. Det har tagit två år att få den färdig och det har varit en stundtals krävande men samtidigt en väldigt lärorik process, säger Robert Pederson.

Boken ”Additive manufacturing of high-performance metallic materials” är tänkt att användas i utbildningssyfte på kurser på avancerad nivå och för doktorander. Den kan också vara intressant för medarbetare inom industrin som jobbar med olika AM-processer och metalliska material.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1