Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Emil Nielsen på Lostboyslab tror att framtiden för 3D-printade förpackningar är ljus. Här ett exempel från danska Tourell.

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.

– Bara det senaste året har vi fått flera nya kunder inom förpackning och jag tror det kommer bli en stor del av det vi gör nästa år, säger Emil Nielsen på Lostboyslab.

Emil Nielsen.

Han säger att det är flera saker som gör att allt fler företag upptäcker 3D-printing för att tillverka förpackningar.

– Det är framför allt hållbarhet och återvunna material som lockar. Dessutom behöver man inte beställa flera tusen lådor som ska lagerhållas, utan det antal som man behöver. Det går även att få special edition-lådor och förändra utseendet under produktionens gång. Till exempel gjorde vi 800 boxar åt en kund som sedan ändrade färg och design utan att det påverkade kostnaden. Det var bara att göra en enkel CAD-ändring och byta material.

Tillverkning var tredje månad

En av de första kunderna inom det här området för Lostboyslab var danska klocktillverkaren Nordgreen, ett företag med stort fokus på miljö och hållbarhet. Så när de skulle ta fram förpackningar till sina klockor blickade de över Öresund. Lostboyslab har ett uppdrag att producera 3 500 boxar åt Nordgreen och gör det löpande. Var tredje månad skickas 200 lådor och hittills har 1 200 stycken tillverkats.

En 3D-printad låda till en private cask-flaska från svenska whisky-tillverkaren Mackmyra, på uppdrag av samarbetspartnern whatt.io, är ett annat exempel. Den är tillverkad med Lostboyslabs egna återvunna material Addnite P15R och Addnite P10R5T, som innehåller gummi från gamla bildäck.

Ett tredje exempel är Skinome, ett svenskt företag som producerar färska hudvårdsprodukter. Vissa av dem måste förvaras kallt och för detta ändamål tog Lostboyslab fram ett ställ med korkbotten som rymmer flera produkter och som enkelt kan sättas i kylskåpet.

Smyckesdesignern Tourell i Danmark är ytterligare en kund som upptäckt fördelarna med 3D-printade förpackningar. Deras smycken tillverkas av återvunnet silver och de ville därför kunna förpacka dem på ett hållbart sätt helt i linje med deras egna produkter. Resultatet blev en vit box med infälld logga i rPLA.

En låda för en flaska ur Mackmyras private cask-serie.

Avfall blir nytt material

Lostboyslab har en printfarm med runt 150 3D-skrivare, framför allt från Prusa Research. Det är i dessa som lådorna tillverkas med egenutvecklade material som består av 100 procent återvunnet material, bland annat från förpackningar – i sann cirkulär anda.

– Vår egen rPLA består av bland annat gamla fruktkorgar och engångsartiklar, post-consumer waste från Benelux-länderna. Så gamla förpackningar blir till nya förpackningar.

Det finns har även en laser- och UV-printer som gör det möjligt att lägga till kort med gravyr eller UV-printa direkt på delarna.

Samtliga boxar som Lostboyslab tillverkat har försetts med whatt.io:s digitala produktpass (DPP) som bygger på en banbrytande NFC-teknik. Det ger slutkonsumenten detaljerad information om produktens tillverkning, ursprung och hållbarhetskriterier.

Ett ställ för förvaring av Skinomes hudvårdsprodukter.

Nöjda kunder

Responsen från kunderna kring de 3D-printade förpackningarna har varit överväldigande positiv:

– De älskar det, att det är så unikt och hållbart. Det är även väldigt enkelt sätt att producera eftersom det oftast bara är att ta lådan direkt från printern. Det krävs ingen efterbehandling och de flesta behöver inte heller någon montering, bara att de sätts ihop.

Annars tillverkar Lostboyslab allt ifrån fixturer och modeller till mekaniska delar och skyltar. Framåt är planen att fokusera på det som man gör bäst.

– Att jobba brett med återvunna material och lite större batcher är vår grej. Det är det vi kommer fortsätta att satsa på under 2024, avslutar Emil Nielsen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.