Förbereder operation med 3D-printade guider

University Hospital Birmingham förbättrar kraniomaxillofacial tumörkirurgi med hjälp av 3D-printade individanpassade kirurgiska guider. Foto: Pressbild

Universitetssjukhuset i engelska Birmingham kan minska operationstiderna med upp till tre timmar för patienter med huvud- och halscancer. Detta genom att använda skräddarsydda 3D-printade kirurgiska guider. 

Med en J5 MediJet 3D-skrivare från Stratasys kan sjukhuset tillverka mycket exakta, patientspecifika guider före operationer, vilket förändrar sättet att avlägsna tumörer från huvud- och halscancerpatienter. Det skriver Stratasys i ett pressmeddelande.

Tidigare skulle dessa ha skapats genom att man kapade och böjde en metallbit för hand medan patienten låg på operationsbordet, vilket resulterade i en tidskrävande process med stor felmarginal. Nu kan det kirurgiska teamet istället producera dessa genom skapa 3D-visualiseringar baserade på varje patients distinkta anatomi och sedan utnyttja 3D-printingtekniken för att producera både anatomiska modeller och personliga kirurgiska snittguider innan själva operationen.

Biokompatibelt resin

Guiderna är tillverkade i Stratasys egna material Biocompatible Clear MED610 som är ett styvt, transparent resin godkänt för applikationer som kräver långvarig kontakt (mer än 30 dagar) med hud och begränsad kontakt (upp till 24 timmar) med vävnad, ben eller slemhinnor.

– Förutom att spara upp till tre timmars operationstid möjliggör 3D-printning också en mycket bättre operationsplanering, säger Stefan Edmondson, konsult i klinisk vetenskap (rekonstruktiv vetenskap) på sjukhuset och fortsätter:

– Den här förmågan gör att vi inte bara kan förutsäga operationen exakt innan den är klar, utan att vi har verktygen för att säkerställa att den grundliga förkirurgiska planeringen kan genomföras med största precision. Det kirurgiska teamet är också mycket bättre förberedda och patienten är mycket lugnare, eftersom vi kan prata igenom processen och förväntade resultat innan vi går in på operationssalen.

Kompakta J5 MediJet, som lanserades 2021, ska ge användaren möjlighet att skapa utskrifter i flera färger och material, till exempel anatomiska modeller. Foto: Pressbild

Bästa möjliga passform

Enligt sjukhuset är det en mycket komplex process att ta ett segment av en patients fibula och forma det till exakt form och storlek för att transplanteras in i huvudet eller nacken, samtidigt som man säkerställer att benvävnaden hålls vid liv. En process där 3D-printing visar överlägsna möjligheter jämfört med konventionella metoder.

– I det här scenariot, om vinklarna man skär i inte är helt perfekta, kommer benet inte att passa och det blir en högre tendens för kroppen att stöta bort det, vilket leder till betydande obehag för patienten. Lyckligtvis är de 3D-printade guiderna exakta på mikronnivå, vilket säkerställer att fibula skärs till bästa möjliga passform för våra patienter.

Stratasys GrabCAD Print Software som fungerar med denna skrivare har också visat sig ge ytterligare fördelar. Dess förmåga att automatiskt bygga stödmaterial bidrar till de totala tidsbesparingar genom hela flödet som underlättas av arbetsflödet för 3D-utskrift.

“En vinnare”

University Hospital Birmingham är en pionjär inom användningen av additiv tillverkning för medicinska tillämpningar och har lång erfarenhet av olika Stratasys 3D-skrivare och teknologier.

– Stratasys är guldstandarden för 3D-skrivare – något som exemplifieras i J5 MediJet. Utöver dess förmåga att producera mycket exakta kirurgiska guider och briljanta anatomiska modeller som är biokompatibla och steriliserbara, är den väldigt enkel att använda, vilket gör den till en vinnare i vårt team, säger Stefan Edmondson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.