VBN Components förstärker med industridoktorand

Industridoktoranden Saad Khalid och Magnus Bergman, vd på VBN Components, i samband med Formnext 2022. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Svenska VBN Components, känt för sina slitstarka additivt tillverkade legeringar under varumärket Vibenite, stärker sin materialforskning med en industridoktorand.

VBN bedriver kontinuerligt avancerad forskning för att ytterligare förbättra materialegenskaper och prestandan i sina kunders komponenter. Företaget har ett nära samarbete med Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet kring materialforskning.

Saad Khalid har en examen från masterprogrammet i additiv tillverkning på Uppsala universitet och är anställd på VBN Components sedan några år tillbaka. Som industridoktorand har han nu påbörjat sin forskning hos Tribomaterialgruppen med ämnet “Spatially controlled structural variations – a new concept for tailoring wear-resistant 3D-printed metals” (Rumsligt kontrollerade strukturvariationer – ett nytt koncept för att skräddarsy slitstarka 3D-printade metaller).

Inom ramen för detta kommer han att fortsätta VBN:s materialforskning, under ledning av företagets CTO Ulrik Beste. Tjänsten är utvald och samfinansierad av WISE och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som stödjer “Materialvetenskap för en hållbar värld.”

– Som SME-företag är det sällsynt att kunna erbjuda en doktorandtjänst, men VBN kan göra detta tack vare sitt betydande och unika materialutvecklingsfokus. Vi är tacksamma för samarbetet med Uppsala universitet, samt WISE och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som vi kommer att förverkliga projektet med, säger Magnus Bergman, vd för VBN Components i ett pressuttalande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.