3D-printat hus med låg-CO2-betong i Köpenhamn

Det 75 kvadratmeter stora huset rymmer gemensam tvättstuga, gym och gästrum. Foto: Pressbild

Danska 3DCP Group och fastighetsbolaget AKF har tillsammans 3D-printat ett hus i Köpenhamn med en betong som har 30 procent lägre koldioxidutsläpp än vanlig betong.

Det handlar om ett 72 kvadratmeter stort hus i området Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester i västra Köpenhamn. Huset rymmer allmänna utrymmen som gym, gästrum och tvättstuga. Det har printats med hjälp av en BOD 2-printer från danska Cobod och själva printarbetet tog fem dagar.

Materialet som användes har utvecklats av Cemex och Cobod och består av en mix av cement med lokal sand och grus. Det har ett 30 procent lägre koldioxidavtryck än vanlig betong för 3D-printing och jämfört med vanligt murbruk är avtrycket hela 50 procent lägre.

Först ut i Skandinavien

AKF skriver i ett pressmeddelande att de som första professionella byggherre i Skandinavien vill utforska möjligheterna med 3D-printing av byggnader, inte minst med tanke på betongens negativa påverkan på miljön.

– Vi ser en tydlig potential i projektet och ser det som ett steg på vägen mot en mer innovativ byggbransch. Med 3D-printing har vi möjlighet att revolutionera sättet vi bygger på och AKF vill därför använda vår expertis för att utveckla tekniken ytterligare för att ständigt minska vår resursförbrukning och höja den arkitektoniska kvaliteten på byggandet, säger Vibeke Lorenzen, teknisk chef på AKF i ett uttalande.

Välkomnande trädetaljer

Huset är ritat av Saga Architects som står bakom fler hus som 3DCP Group printat, bland annat ett tiny house i danska Hobro. Enligt arkitekterna har man i det senaste projektet i Köpenhamn försökt skapa en välkomnande känsla genom att använda trädetaljer och organiska former.

3DCP Group står även bakom det som kan bli Europas största husbygge, i dansk Holstebro, och belönades även i höstas med AM Impact Award för att ha byggt en förskola i Lviv, Ukraina.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.