AM Research förutspår kraftig tillväxt

Det totala marknadsvärdet av additivt tillverkade delar per printprocess, alla typer av delar och applikationer globalt 2020-2032. Källa: Additive Manufacturing Research

3D-printade delar nådde omkring 18,8 miljarder dollar i värde 2023 och förväntas växa till 119 miljarder dollar 2032. Detta enligt nya uppgifter från marknadsundersökningsföretaget AM Research. 

Additive Manufacturing Research (tidigare SmarTech Analysis), leverantör av marknadsdata och konsulttjänster till 3D-printingindustrin, har släppt den årliga uppdateringen av sin flaggskeppsdataprodukt, AM Parts Produced 2023, som beskriver produktionsvolymer och uppskattade marknadsvärden av olika additivt tillverkade komponenter, både i metall och polymer.

Studien bekräftar de positiva långsiktiga utsikterna för ledande AM-tekniker som går in i betydande tillverkningsroller inom en rad industrier under det kommande decenniet, med tillverkningsaktivitet som så småningom växer till över 100 miljarder dollar årligen.

Denna datarapport tillhandahåller uttömmande data (en för 3D-printade metalldelar och en för 3D-printade polymerdelar) med historiska och beräknade produktionsvolymer och uppskattat marknadsvärde för AM-delar som omfattar prototyper, verktyg och delar för slutanvändning över åtta stora industrier och dussintals underkategorier, från flygplans- och helikoptermotorkomponenter inom flygindustrin till kärnreaktorkomponenter inom energisektorn. Uppgifterna speglar verklig marknadsaktivitet under Q2 2023 och prognoser för det kommande decenniet.

Några huvudpunkter från rapporten:

  • Den totala globala tillväxten av metallbaserad additiva prototyper avtog 2023 jämfört med föregående år, liksom tillverkningen av additiva verktyg, medan utskrifter för slutanvändning accelererade. Även om tillväxten avtog något jämfört med 2022, ökade utskrifterna av metallverktyg och verktyg med AM-teknik nästan 41 procent 2023.
  • Marknaden för 3D-printade polymerprototyper växte endast med 5 procent under året. Ändå växte den totala utskriftsvolymen för polymerdelar tack vare ökningen av slutanvändningsdelar, lett av materialextrudering och pulverbäddsteknologier. Med spridningen av relativt billiga, professionella fusionsskrivare för polymerpulver, uppskattar AM Research nu att utskrifter för slutanvändning av polymerdelar med fusionspulver specifikt kommer att fördubbla det för materialextruderingsprocesser.
  • Dentalsektorn har ett betydande inflytande på AM-volymerna och 2023 hade verksamheten blandade resultat. Den globala inflationen och konsumentutgifterna har kraftigt minskat aktiviteten inom detta område, vilket ofta nämns av rena tandjusteringsföretag, och volymerna för reglerade termoformningsutskrifter ökade bara med 4 procent per år över hela världen.

Rapporterna hittar du här:

Metall

Polymer

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.