GKN Aerospace gör mångmiljonsatsning

Additiv tillverkning har aldrig tidigare använts för så stora och komplexa flygkomponenter. Foto: Pressbild

GKN Aerospace investerar totalt 600 miljoner kronor i att industrialisera additiv tillverkning. Det ska möjliggöra en effektivare design av framtidens flygmotorer, en minskad användning av råmaterial och därmed en mer hållbar produktion.

Energimyndigheten har genom Industriklivet bidragit med 154 miljoner kronor till projektet. Det möjliggör en satsning på additiv tillverkning och en etablering av tillverkningen på GKN:s anläggning i Trollhättan som väntas vara i drift under 2024. På sikt kan satsningen innebära upp mot 150 arbetstillfällen åt operatörer, tekniker och ingenjörer. Det skriver bolaget i ett pressutskick.

Joakim Andersson, koncernchef för GKN Aerospace Engines

– GKN Aerospaces metod kommer att kunna bidra till minskad användning av råmaterial och skapar möjligheter att förändra konstruktionen i grunden, vilket gör flygmotorn lättare och mer effektiv. Det här är första gången teknologin testas för denna storlek på komponenter och vi ser goda förutsättningar för spridning globalt och inom andra områden, säger Peter Engdahl, chef för avdelningen forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.

I dag tillverkas komponenter till flygmotorer av stora gjutgods och smiden med en teknik där det mesta av materialet bearbetas bort. Med additiv tillverkning byggs istället produkten lager för lager med metalltråd eller pulver som sedan smälts samman med laser. Det gör det möjligt att spara upp emot 80 procent av råmaterialet.

– Vi vill bidra till att minska flygindustrins påverkan på klimatet och vara en föregångare inom hållbar produktion. Vår produktionsteknologi är unik i sitt slag då man aldrig tidigare använt additiv tillverkning för så stora och komplexa flygkomponenter. Vi är oerhört glada över beskedet att den svenska staten stöttar denna satsning som bidrar till att vi etablerar banbrytande teknologi i Sverige, säger Joakim Andersson, koncernchef för GKN Aerospace Engines.

GKN Aerospace har arbetat tillsammans med Business Sweden, Trollhättans Stad, Västra Götalandsregionen, Position Väst och andra aktörer för att investeringen ska etableras i Trollhättan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.