Prototal förstärker med kraftfull SLA-maskin

Claes Sjödahl, Business Developer på Prototal, framför nya 3D Systems Pro X 950. Foto: Prototal

Prototal i Jönköping har investerat i en stor SLA-skrivare med dubbla lasersystem från 3D Systems. Detta för att kunna skapa både större och mer komplexa detaljer i ett enda stycke samt reducera ledtider.

Prototal är sedan tidigare en stor leverantör av SLA-detaljer, men med den befintliga maskinparken har det funnits begränsningar i hur stora delar som varit möjliga att producera.

– Vi har fått en del förfrågningar från bland annat fordonsindustrin om produktion av större detaljer. Stora svenska företag som vill kunna tillverka delar på ett så hållbart sätt som möjligt och göra det i Sverige. Så vi vet att det finns en marknad, säger Ronnie Petersson, försäljnings- och marknadschef på Prototal Industries.

Den nya 3D-skrivaren av modell Pro X 950 gör det möjligt att tillverka delar i dimensionerna 1 500 millimeter på längden, 750 millimeter på bredden och 550 millimeter på höjden. Tillskottet innebär en kraftigt utökad kapacitet inom SLA-produktionen vilket i sin tur kortar ledtiderna markant på övrig SLA.

Ronnie Pettersson, försäljnings- och marknadschef på Prototal Industries. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

En tidig julklapp

Innan köpeavtalet skrevs under gjorde Prototal grundliga marknadsundersökningar och samarbetade även med några stora kunder för att utvärdera maskinen. Strax innan jul var Pro X 950 på plats i Jönköping och det gjordes testkörningar med lovande resultat, och nu är produktionen i full gång.

Enligt Prototal så innebär förstärkningen att man kan ligga i framkant när det gäller teknologi och att leverera högkvalitativa lösningar till kunderna.

– Investeringen innebär att vårt erbjudande blir mer komplett. Det innebär också att vi utökar med ytterligare ett material: 3D Systems Accura 25. Under de senaste åren har de pulverbaserade teknologier som MJF och SLS vuxit kraftigt. Det finns ett stort intresse bland svenska företag att gå över till serieproduktion, i dag rör det sig om mer 50 procent av den pulverbaserade printingen som är direkta produktionsdetaljer, säger Ronnie Petersson.

– Framåt tror vi mycket även på SLA tekniken för rätt projekt, inte minst på grund av den senaste investeringen.

Stärker innesäljet

Överlag är 3D-print ett område som Prototal ser tillväxt inom och Ronnie Petersson berättar att det kommer fler nyheter inom kort. Vad det handlar om är än så länge hemligt, men vi lär få anledning att återkomma till det.

– Vi vill vara en “one-shop-stop” och kunna möta de behov som kunderna har, oavsett om det gäller prototyper eller serieproduktion. Vi tror även att den nya SLA-maskinen kan innebära att vi får in nya typer av projekt.

Prototal har också stärkt upp med personal inom innesälj på anläggningarna i Jönköping och Ystad.

– Ambitionen är att ha Europas vassaste innesäljteam och kunna erbjuda snabb och professionell feedback till kunderna.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.