The Industry lägger till finskt biomaterial

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 januari 2024
Sulapacs material kan användas bland annat till 3D-printade möbler, prototyper, maskindelar och designföremål. Foto: Pressbild

3D-skrivartillverkaren The Industry Sweden har inlett ett samarbete med Helsingfors-baserade Sulapac om deras innovativa biobaserade och återvunna material.

Sulapacs material är tillverkade av biologiskt nedbrytbara biopolymerer och hållbart fyllnadsmaterial från industriella sidoströmmar. De har därför ett lågt koldioxidavtryck, är säkra för såväl människor som för planeten under hela livscykeln och innehåller inga beständiga mikroplaster eller giftiga ämnen.

Jonas Carlsson, vd för The Industry.

The Industry lägger till två av Sulapacs material till sin portfölj: Sulapac Flow 1.7 och Sulapac Universal Heat 30. Det första är en träkomposit och det andra ett biobaserat material med god värmebeständighet och förmåga att stå emot högt tryck. Båda är godkända för kontakt med livsmedel och certifierade för industriell kompostering. Materialen kan användas bland annat till 3D-printade möbler, prototyper, maskindelar och designföremål.

Det har gjorts omfattande tester med de två materialen med utmärkta resultat, både när det gäller mekaniska egenskaper och hur väl de lämpar sig för bearbetning. Båda kommer nu att finnas bland de rekommenderade råmaterialen till The Industrys Magnum-printer.

– Vår erfarenhet är att moderna företag ständigt letar efter nya material som kan förmedla en premium-look och känsla. Efter att ha kört flera tester på vår Magnum-skrivare kan vi utan tvekan säga att Sulapac lyckades leva upp till förväntningarna och vi tror på en positiv ökning av efterfrågan på deras material inom olika industrier som arbetar med additiv tillverkningsteknik, säger Jonas Carlsson, vd på The Industry, i ett uttalande.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design