Snabb AM-process med flytande aluminium

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 januari 2024

Forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) har publicerat en ny studie som visar fördelarna med Liquid Metal Printing (LMP) för storskaliga konstruktioner och arkitektoniska tillämpningar.

Processen innebär att smält aluminium extruderas genom ett keramiskt munstycke på en bädd med små glaspärlor så att aluminiumet härdar snabbt till en 3D-struktur. På detta sätt är det möjligt att producera metallstrukturer med hjälp av LMP-teknologin upp till tio gånger snabbare och till en lägre kostnad än för alternativa tillverkningssätt. Stora metalldelar kan printas på bara några sekunder, medan kylning och härdning tar ytterligare några minuter.

Stol som 3D-printats med LMP-metoden. Kanske inte så vacker, men snabb att tillverka. Foto: Self Assembly Lab.
Återvunnet metallskrot

Studien, som publicerats i Association for Computer Aided Design in Architecture (ACADIA), hävdar att LMP innebär hållbarhetsfördelar när det gäller storskaliga 3D-utskrifter i metall. Metoden lämpar sig för till exempel snabb prototypframställning och produktion med återvunnen metall eller skrot där ytan inte behöver vara perfekt.

Forskarna 3D-printade en serie aluminiumstrukturer för att stödja deras hypotes, inklusive ramar för bord och stolar. Studien visar att komponenter tillverkade med LMP kan kombineras med ytterligare material och efterbehandlingssteg som fräsning och borrning för att skapa funktionella möbler.

Aluminiumet smältes ner på en bädd av glaspärlor. Foto: Self Assembly Lab.
Fördelar jämfört med WAAM

En annan teknik för additiv tillverkning i metall som ofta används inom bygg- och arkitektursektorn är WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing). Både WAAM och LMP kan användas för att snabbt producera stora strukturer med låg upplösning, men delar som tillverkats med WAAM har en benägenhet att skeva och spricka. Problem som inte ska uppstå vid LMP, eftersom metallen förblir smält under hela processen.

Forskarteamet drar slutsatsen i rapporten att LMP har en betydande potential inom bygg- och arkitekturbranschen både som ett verktyg för prototypframställning och som ett sätt att snabbt och till en låg kostnad kunna producera storskaliga delar. Förhoppningen är att kunna göra tekniken mer tillgänglig så att användare enkelt ska kunna 3D-printa stora delar i återvunnen metall och bli en ”game changer” inom tillverkning i metall.

Forskningsrapporten finns här (PDF).

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

Ultimaker S8 printar fyra gånger snabbare

I januari 2023 släppte Ultimaker den nya flaggskeppsmodellen i S-serien, S7. Drygt två år senare kommer uppföljaren, Ultimaker S8, med både ökad hastighet och förbättrad printkvalitet. 
S8 1

R.a.p.s börjar sälja Prusa CORE One

Vid höstens Formnext-mässa lanserade Prusa nya CORE ONE, en desktop-3D-skrivare med maximal precision och hastighet för industriellt bruk. Nu introduceras den på den svenska marknaden genom återförsäljaren R.a.p.s.
CORE One