Snabb AM-process med flytande aluminium

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 januari 2024

Forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) har publicerat en ny studie som visar fördelarna med Liquid Metal Printing (LMP) för storskaliga konstruktioner och arkitektoniska tillämpningar.

Processen innebär att smält aluminium extruderas genom ett keramiskt munstycke på en bädd med små glaspärlor så att aluminiumet härdar snabbt till en 3D-struktur. På detta sätt är det möjligt att producera metallstrukturer med hjälp av LMP-teknologin upp till tio gånger snabbare och till en lägre kostnad än för alternativa tillverkningssätt. Stora metalldelar kan printas på bara några sekunder, medan kylning och härdning tar ytterligare några minuter.

Stol som 3D-printats med LMP-metoden. Kanske inte så vacker, men snabb att tillverka. Foto: Self Assembly Lab.
Återvunnet metallskrot

Studien, som publicerats i Association for Computer Aided Design in Architecture (ACADIA), hävdar att LMP innebär hållbarhetsfördelar när det gäller storskaliga 3D-utskrifter i metall. Metoden lämpar sig för till exempel snabb prototypframställning och produktion med återvunnen metall eller skrot där ytan inte behöver vara perfekt.

Forskarna 3D-printade en serie aluminiumstrukturer för att stödja deras hypotes, inklusive ramar för bord och stolar. Studien visar att komponenter tillverkade med LMP kan kombineras med ytterligare material och efterbehandlingssteg som fräsning och borrning för att skapa funktionella möbler.

Aluminiumet smältes ner på en bädd av glaspärlor. Foto: Self Assembly Lab.
Fördelar jämfört med WAAM

En annan teknik för additiv tillverkning i metall som ofta används inom bygg- och arkitektursektorn är WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing). Både WAAM och LMP kan användas för att snabbt producera stora strukturer med låg upplösning, men delar som tillverkats med WAAM har en benägenhet att skeva och spricka. Problem som inte ska uppstå vid LMP, eftersom metallen förblir smält under hela processen.

Forskarteamet drar slutsatsen i rapporten att LMP har en betydande potential inom bygg- och arkitekturbranschen både som ett verktyg för prototypframställning och som ett sätt att snabbt och till en låg kostnad kunna producera storskaliga delar. Förhoppningen är att kunna göra tekniken mer tillgänglig så att användare enkelt ska kunna 3D-printa stora delar i återvunnen metall och bli en ”game changer” inom tillverkning i metall.

Forskningsrapporten finns här (PDF).

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF