Metod för 3D-printad mat i industriell skala

Enligt Revo Foods är “Food Fabricator X2” världens första industriella produktionsmetod för 3D-printade livsmedel. Foto: Pressbild

Det österrikiska startup-bolaget Revo Foods har tidigare haft produktion av 3D-printad mat, bland annat fiskprodukter. Nu tar företaget nästa steg och presenterar en lösning för industriell tillverkning av 3D-printade livsmedel.

“Food Fabricator X2” är enligt Revo Foods världens första industriella produktionsmetod för 3D-printade livsmedel. Tekniken möjliggör helt nya produktkategorier såsom autentiska helskurna köttalternativ eller produkter med anpassade former, strukturer eller texturer.

Robin Simsa, vd för Revo Foods.

Detta är möjligt med hjälp av ett extruderingssystem med flera munstycken som printar med hög precision, där olika ingredienser kan kombineras med varandra i tidigare “omöjliga” produkter. Det gör det även möjligt för livsmedelsindustrin att “massanpassa” sina produkter utifrån kundernas önskemål utan att behöva göra anpassningar i hårdvaran. Det innebär också att det går att producera produkter i små partier och att undvika matsvinn i produktionen.

– 3D-utskrifter av mat på industriell nivå gör att vi kan förändra vårt sätt att tänka på mat. Produkter som tidigare var mycket exklusiva och bara kunde hittas på gourmetrestauranger kan nu produceras i stor skala. Jag är exalterad över det nya kreativa möjligheter som öppnar upp för utvecklare av livsmedelsprodukter med hjälp av denna teknik, säger Robin Simsa, vd för Revo Foods i ett uttalande.

I höstas började den laxliknande produkten “The Filet – Inspired by Salmon” baserad på mykoprotein att säljas på stormarknader i Europa. Produkten produceras med “Food Fabricator X2”.

Nästa steg är att skala upp produktionskapaciteten genom en offentlig investeringsrunda som redan genererat 435 000 euro i insamlade pengar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.