Forskare har printat fungerande hjärnvävnad

Yuanwei Yan är forskare i Zhang-labbet vid UW–Madison, där forskare har utvecklat nya metoder för att odla hjärnvävnad för användning i studier av sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Foto: Pressbild/Xueyan Li

Ett forskarteam i Wisconsin har lyckats 3D-printa mänsklig hjärnvävnad som kan båda växa och fungera som typisk hjärnvävnad. Något som kan få betydelse för behandlingen av sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

– Detta kan vara en enormt kraftfull modell för att hjälpa oss att förstå hur mänskliga hjärnceller och delar av hjärnan kommunicerar. Det kan förändra hur vi ser på stamcellsbiologi, neurovetenskap och patogenesen av många neurologiska och psykiatriska störningar, säger Su-Chun Zhang, professor i neurovetenskap och neurologi vid Waisman Center på University of Wisconsin-Madison.

Istället för att printa på ett traditionellt sätt med lager på lager vertikalt har forskarna istället printat horisontellt. Cellerna läggs bredvid varandra som pennor på en bordsskiva. Hjärncellerna placerades också i ett mjukare biobläck än det som använts i tidigare försök.

– Vävnaden har fortfarande tillräckligt med struktur för att hålla ihop men den är tillräckligt mjuk för att låta nervcellerna växa in i varandra och börja prata med varandra, säger Su-Chun Zhang.

– Vår vävnad förblir relativt tunn och detta gör det lätt för neuronerna att få tillräckligt med syre och tillräckligt med näring från tillväxtmediet, säger forskaren Yuanwei Yan.

Den printade hjärnvävnaden kan bland annat användas för att studera signalering mellan celler vid Downs syndrom, interaktioner mellan frisk vävnad och närliggande vävnad som påverkas vid Alzheimers sjukdom samt för att testa nya läkemedel.

Läs mer om forskning på universitetets hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.