Småländska servicebyrån satsar på SAF

Victor Sollenby framför Preformance 3DP:s nya Stratasys H350.

Nystartade Preformance 3DP i Tenhult blir först i Sverige med att installera Stratasys H350 med SAF-teknologin. Bara tre dagar efter installationen var maskinen satt i produktion.

Moderbolaget Preformance startade 2021 och har sitt ursprung i företagen Premold och Preshape. Fokus var från början på tillverkning av aluminiumverktyg och formsprutade plastdetaljer, men nu har verksamheten fått ett ytterligare ben att stå på: 3D-printing. Preformance beskriver sig som själva som en “digitaliserad problemlösarfabrik” och har 33 anställda, varav fyra som jobbar med 3DP. Bolaget står även bakom Cam Solutions som är en programvara för effektivare tillverkningsprocesser.

– Vi har fått en superdunderstart och växt till en omsättning på över 50 miljoner kronor. Sedan starten har vi tillverkat 750 verktyg och närmare 900 plastdetaljer, berättar Henrik Arnesson som är säljare och en av delägarna i Preformance.

Den tillväxtresan ska nu fortsätta med 3D-printing och det nya bolaget Preformance 3DP. Under förra året utökade företaget sina lokaler i Tenhult, mellan Jönköping och Nässjö, med totalt 1 000 kvadratmeter varav 300 kvadratmeter som är avsedda för 3D-printingavdelningen. Platschef för 3DP-delen är Victor Sollenby som har lång erfarenhet i branschen, bland annat från Addema som för ett år sedan köptes upp av Prototal.

Från prototyp till serieproduktion

Tanken med den nya satsningen är att kunna erbjuda hela kedjan från enstaka prototyper till tillverkning av stora volymer.

– Det blir ett helhetskoncept med både 3D-printing och formsprutning, och det är vi ganska ensamma om. Mycket fokus är på så kallad ramp up-produktion där kunden ska kunna använda 3D-printing i den första utvecklingsfasen och sedan gå över till tillverkning av större volymer, och att den övergången ska vara sömlös. All tillverkning sker inhouse och vi fokuserar bland annat på de företagen som vill plocka hem sin tillverkning till Sverige.

I uppstarten har Preformance 3DP investerat i två riktiga produktionsmaskiner: Stratasys H350 och EOS P770, den senare med infärgningsmöjligheter med Dyemansions produkter. Dessa var på plats under januari månad.

En EOS P770 ingår också i maskinparken.

När det gäller Stratasys H350, levererad av Protech Nordic, så var det möjligheten att kunna testprinta SAF-detaljer åt ett 20-tal kunder som blev avgörande i beslutet.

– Vi kunde testköra ett antal detaljer åt kunder som printats med MJF tidigare och som vi gjorde utvärderingar gentemot. Vi fick otroligt bra feedback när det gäller delarnas yta och måttnoggrannhet. Dessutom har Protech varit väldigt serviceinriktade och hjälpsamma i processen, säger Henrik Arnesson.

I drift efter tre dagar

Med positiv feedback från kunderna gällande kvalitet och toleranser blev beslutet taget att satsa på en H350. Tre dagar efter installationen var maskinen i full drift.

– Vi har redan hunnit leverera till ett antal krävande kunder som är väldigt nöjda, säger Henrik Arnesson.

Det finns ett gäng servicebyråer i Sverige, hur ser du på konkurrensen?

– Vi upplever att Preformance har ett gott renommé i branschen. Att kunderna vet att de får det de förväntar sig, det tror jag är viktigt. Dessutom kan vi erbjuda helheten från en 3D-printad prototyp till tusentals formsprutade detaljer.

Infärgningsmöjligheter med Dyemansion Ros.

Ni har uttalat att Preformance ska bli den bästa servicebyrån i Norden, hur ska ni nå dit?

– Vi har investerat i kapacitet med det två maskinerna och kommer även att ta in fler tekniker. Planen är att köpa in en SLA-maskin inom kort, idag köper vi in det från en underleverantör. Vi vet att vi kan leverera bra grejer och att vi är ett bra handplockat gäng som står bakom satsningen, bland annat två heltidsanställda som bara jobbar med sälj.

– Vi spänner bågen och siktar på att kunderna ska vara supernöjda och därför också komma tillbaka, säger Henrik Arnesson.

“Kompetensen och musklerna”

Anders Brask, vd på Protech Nordic, säger att Stratasys H350 matchar Preformance 3DP:s ambitioner väldigt väl och han är imponerad av vad företaget åstadkommit hittills:

– Det är ett otroligt duktigt gäng som har både kompetensen och musklerna, så jag är helt övertygad om att de kommer att lyckas. Det är roligt att få vara med på den resan.

– För vår del så gör den här installationen också en väsentlig skillnad eftersom vi får goda referenser att gå ut med i samband med vårt SAF-erbjudande, vilket såklart är positivt, säger Anders Brask.

 

Fakta: SAF-teknologin

Våren 2021 lanserade Stratasys en helt ny pulverbaserad teknik, SAF, eller Selective Absorption Fusion, som utvecklats under tio års tid i samarbete med XAAR 3D. Den första och hittills enda 3D-skrivaren med SAF är H350.

H350-modellen är utformad för företag som vill ha en pålitlig serieproduktion som ger hög noggrannhet och repeterbarhet, inom branscher som fordonsindustrin, konsumtionsvaror, elektronik och industriell utrustning.

SAF liknar andra konkurrerande teknologier, men har enligt Stratasys ett antal innovativa fördelar. Bland annat har skrivaren ett unikt pulverhanteringssystem som ser till att nödvändigt pulver alltid distribueras över hela byggytan och en bättre fördelning av värmen under utskriften.

SAF-tekniken använder en motroterande rulle för att täcka pulverlager på printbädden och skriver ut absorbervätska för att bilda dellagren. Lagren smälts samman genom att en IR-lampa går över bädden. Dessa viktiga processteg utförs i samma riktning över printbädden för att ge ett enhetligt termiskt utförande för alla delar oavsett var de är placerade på byggytan.

Testdetaljer som printats med Stratasys H350 på Protechs kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.