Miljövänligt byggande med nanocellulosa

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 februari 2024
Forskarteamet har experimenterat med olika utskriftsalternativ för att se hur hydrogelen beter sig när den torkar i olika former och mönster. Foto: Chalmers tekniska högskola/Emma Fry

Svenska forskare har för första gången visat hur ett lättviktsmaterial som är gjort av nanocellulosa och alger kan 3D-printas och användas som hållbart byggmaterial. 

Nanocellulosa har tidigare använts i gelform inom bioprinting som kroppskompatibelt stödmaterial för vävnads- och celltillväxt. Genom att torka nanocellulosan har nu tekniken skalats upp för att användas som ett miljövänligare alternativ till byggmaterial. Byggindustrin lämnar idag ett stort klimatavtryck och det finns därför möjligheter att göra stor skillnad med nya material och byggtekniker.

Bakom studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”Materials and Design”, står forskare från Chalmers och Wallenberg Wood Science Center. De har använt nanocellulosa, vatten och ett algbaserat material som kallas alginat för att skapa en så kallad hydrogel. Alginatet gör det möjligt att 3D-printa materialet och ger det extra flexibilitet när det torkar. Cellulosa är ett miljövänligt alternativ till plast eftersom det är en biprodukt från till exempel skogsbruk, jordbruk och papperstillverkning.

Malgorzata Zboinska, huvudförfattare till studien. Foto: Chalmers tekniska högskola/Krystian Tadaj

− Rent konkret har vi tillfört ny och hittills saknad kunskap om materialets designmässiga egenskaper. Med hjälp av våra prover och prototyper har vi visat hur anpassningsbart materialet är, och hur det kan användas inom skräddarsydd digital design och 3D-printing med hjälp av robotar, säger Chalmersforskaren Malgorzata Zboinska som är huvudförfattare till studien i ett pressuttalande.

Från flytande till fast form

Hydrogelen har egenskaper som gör att den kan förtunnas. När den utsätts för tryck blir den flytande så att den kan 3D-printas, och när trycket tas bort återgår materialet till sin ursprungliga, fasta form.

− 3D-printing är en mycket resurseffektiv teknik. Den gör det möjligt för oss att tillverka produkter utan att använda exempelvis gjutformar, vilket innebär mindre restmaterial. Det är också mycket energieffektivt – det robotiserade 3D-skrivarsystem vi använder drivs inte med värme utan enbart med lufttryck. Det sparar mycket energi eftersom vi arbetar i rumstemperatur, säger Malgorzata Zboinska.

Forskarteamet har experimenterat med många olika utskriftsalternativ för att se hur nanocellulosa-hydrogelen beter sig när den torkar i olika former och mönster. Resultaten blir en utgångspunkt för framtida produktdesign av till exempel rumsavdelare, persienner och väggpanelsystem.

Bryts ner med tiden

En viktig skillnad mellan biobaserade material och traditionella byggmaterial, som betong och glas, är att de är organiska och bryts ner med tiden.

− Vi behöver därför ny kunskap om hur vi kan använda dem inom arkitektur och hur vi kan förhålla oss till deras kortare livscykler, som mer liknar det man hittar i naturen än i en konstgjord och kontrollerad miljö. Designforskare och arkitekter letar nu efter metoder för att designa produkter av dessa material som är både funktionella och estetiskt tilltalande, säger Malgorzata Zboinska.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF