3D-printad basketboll utan luft

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 20 februari 2024
Reklambild för Wilsons Airless Gen1 Basketball. Foto: Wilson Sporting Goods

Sportmärket Wilson har nu släppt en 3D-printad basketboll som aldrig behöver pumpas eftersom den inte innehåller någon luft. 

Det var förra året som Wilson Sporting Goods tillkännagav utvecklingen av den revolutionerande basketbollen. De gjorde gemensam sak med DyeMansion, General Lattice och SNL Creative för att färdigställa prototypen, och nu finns en kommersiell utgåva tillgänglig, men för närvarande i begränsad upplaga.

Även om bollen bara verkar vara en sfär gjord av ett rutnät är det mycket, mycket mer än så. En ”riktig” basketboll har en viss ”känsla” som bygger på vikt, ytstruktur, balans och aerodynamik. Bollen uppfyller NBA:s krav på vikt, storlek och studsförmåga.

Wilson och EOS lanserade en prototyp av bollen förra året och har sedan dess tillbringat mycket tid med forskare för att arbeta fram bollens design så att den verkligen matchar prestandan hos ”riktiga” basketbollar. Denna första upplaga av basketbollen, ”Airless Gen 1” är producerad i en mycket begränsad upplaga och priset kommer att ligga på hela 2 500 dollar. Kanske lite dyrt att slippa pumpa, men målgruppen är de som spelar basket på hög nivå i USA.

De som har haft möjlighet att testa bollen rapporterar att den kanske inte ser ut som en basketboll, men om man blundar och studsar den i marken så känns det som en basketboll. Utöver den svarta designen kommer bollen även att finnas i vitt och brunt.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1