Procada från Trollhättan har utvecklat en 3D-skrivarteknik som bland annat gör det möjligt att printa produkter i lättviktsmetall. För detta har de fått pris som Årets startup.
Bakom företaget Procada står Petter Hagqvist och Almir Heralic som båda doktorerat inom additiv tillverkning vid Högskolan Väst. De har utvecklat en metall-3D-skrivare med en DED-process (Directed Energy Deposition) som kombineras med en industrirobot. Med denna lösning är det möjligt att 3D-printa produkter i lättviktsmetall och med materialegenskaper som annars kräver exempelvis formgjutning.
Siktet är inställt på rymden, men även på att göra skillnad här hemma på jorden.
– Vår teknik kan användas i en rad olika branscher och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider och möjlighet till viktoptimering. Vi skulle exempelvis kunna snabba upp elektrifieringen av flygplan då tekniken möjliggör lättare konstruktioner, säger Petter Hagqvist i ett pressmeddelande från Innovatum Science Parks startup-inkubator där Procada har sitt ursprung.
Siktar mot mars
Procada har även varit en del av rymdprogrammet ESA-BIC Sweden och det var under den tiden som de byggde upp sin 3D-skrivare helt från grunden och lyckades även få den att producera en avancerad struktur, en så kallad demonstrator. Inkubatortiden avslutades för två år sedan och avrundades med att Procada sålde prototyper av mät- och styrsystemet till 3D-skrivaren till GKN Aerospace. Procadas teknologi har också använts i produktionen av flygmotorer och raketmunstycken hos GKN Aerospace.
Nyligen kom nyheten att världens första metall-3D-skrivare är på väg upp till den internationella rymdstationen ISS. Att ta sig ut i rymden är ett tydligt mål för Procada.
– Målet är att vår teknik ska finnas med på den första bemannade marsresan, säger Petter Hagqvist.
”Erkännande som deep tech-bolag”
Under näringslivsgalan Trollhättan Business Awards nyligen fick de ta emot det priset Årets startup i Trollhättan 2023.
– Vi är hedrade av att bli utsedda till årets startup i så stark konkurrens. Det är extra roligt att få det erkännandet som deep tech-bolag baserat på världsledande forskning med ursprung i Trollhättan, säger Petter Hagqvist.
Vinnarmotivering:
Procada utvecklar en innovativ och banbrytande teknik som är en nyckelkomponent ur ett konkurrens-, säkerhets- och hållbarhetsperspektiv. Lager på lager av nya möjligheter inom tillverkningsindustrin.
Ett spjutspetsområde för Trollhättans innovationsförmåga som har global lyskraft för akademi och näringsliv. Framtiden 3D-printas i Trollhättan!
Bakom priset står Innovatum Science Park.