Startup får pris för innovativ metallskrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 februari 2024
Almir Heralic, medgrundare av Procada, kalibrerar 3D-skrivaren som sitter på en industrirobot. Foto: Pressbild/Jimmy Delwer

Procada från Trollhättan har utvecklat en 3D-skrivarteknik som bland annat gör det möjligt att printa produkter i lättviktsmetall. För detta har de fått pris som Årets startup.

Bakom företaget Procada står Petter Hagqvist och Almir Heralic som båda doktorerat inom additiv tillverkning vid Högskolan Väst. De har utvecklat en metall-3D-skrivare med en DED-process (Directed Energy Deposition) som kombineras med en industrirobot. Med denna lösning är det möjligt att 3D-printa produkter i lättviktsmetall och med materialegenskaper som annars kräver exempelvis formgjutning.

Siktet är inställt på rymden, men även på att göra skillnad här hemma på jorden.

– Vår teknik kan användas i en rad olika branscher och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider och möjlighet till viktoptimering. Vi skulle exempelvis kunna snabba upp elektrifieringen av flygplan då tekniken möjliggör lättare konstruktioner, säger Petter Hagqvist i ett pressmeddelande från Innovatum Science Parks startup-inkubator där Procada har sitt ursprung.

Siktar mot mars

Procada har även varit en del av rymdprogrammet ESA-BIC Sweden och det var under den tiden som de byggde upp sin 3D-skrivare helt från grunden och lyckades även få den att producera en avancerad struktur, en så kallad demonstrator. Inkubatortiden avslutades för två år sedan och avrundades med att Procada sålde prototyper av mät- och styrsystemet till 3D-skrivaren till GKN Aerospace. Procadas teknologi har också använts i produktionen av flygmotorer och raketmunstycken hos GKN Aerospace.

Nyligen kom nyheten att världens första metall-3D-skrivare är på väg upp till den internationella rymdstationen ISS. Att ta sig ut i rymden är ett tydligt mål för Procada.

– Målet är att vår teknik ska finnas med på den första bemannade marsresan, säger Petter Hagqvist.

Petter Hagqvist tillsammans med Linda Bohlin Trajkovski och Eivind Vogel-Rödin från Innovatum Science Park. Priset delades ut under Trollhättan Business Awards. Foto: Pressbild/Jerry Lövberg
”Erkännande som deep tech-bolag”

Under näringslivsgalan Trollhättan Business Awards nyligen fick de ta emot det priset Årets startup i Trollhättan 2023.

– Vi är hedrade av att bli utsedda till årets startup i så stark konkurrens. Det är extra roligt att få det erkännandet som deep tech-bolag baserat på världsledande forskning med ursprung i Trollhättan, säger Petter Hagqvist.

 

Vinnarmotivering:
Procada utvecklar en innovativ och banbrytande teknik som är en nyckelkomponent ur ett konkurrens-, säkerhets- och hållbarhetsperspektiv. Lager på lager av nya möjligheter inom tillverkningsindustrin.

Ett spjutspetsområde för Trollhättans innovationsförmåga som har global lyskraft för akademi och näringsliv. Framtiden 3D-printas i Trollhättan!

Bakom priset står Innovatum Science Park.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE