3D-printade golfklubbor med intern struktur

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 februari 2024
De 3D-printade klubbhuvudena i titan. Foto: Farsoon

Japanska märket Designer har lanserat nya golfklubbshuvuden i titan. Dessa är tillverkade i Farsoon Technologies 3D-skrivare för metall och marknadsförs som ”ultrastarka och lätta”. Inuti finns självbärande inre strukturer, vilket möjliggörs av additiv tillverkning.

Enligt Farsoon gjorde företagets 3D-printingteknik det möjligt för golfmärket att förnya, designa och tillverka ”top-of-the-line” klubbhuvuden för spelare som vill förbättra bland annat noggrannheten och stabiliteten i sitt spel.

De 3D-printade golfklubborna visades nyligen upp på PGA Show i Orlando, Florida. De serietillverkas med Farsoons FS200M-skrivare med pulverbädd (LPBF) i en ”ultrastark” titanlegering som ska vara överlägsen konventionella rostfria stålprodukter. Dessutom sägs Designers nya huvuden erbjuda en träffyta med hög hastighet med förbättrad duktilitet* och styrka för optimala slag. Denna tillverkningsmetod ska också ha gjort det möjligt att minska kostnaden per del med 70 procent från design till produktion, jämfört med konventionella tillverkningsprocesser.

Illustration av de inre strukturerna. Foto: Farsoon

De olika geometrierna på golfklubbshuvudena är 3D-printade i ett stycke. Detta ska möjliggöra förbättrad precision och prestanda jämfört med konventionella metoder, vilket ger större motstånd mot vridning, ökad stabilitet och överlägsen slaglängd. Huvudets självbärande inre strukturer bidrar till tunnare, starkare och strukturerade yttre ytor.

Farsoon Technologies pekar också på det 3D-printade klubbhuvudets integrerade aerodynamiska funktioner, som minskar motståndet över de integrerade geometrierna. Detta sägs öka huvudets stabilitet och hastighet.

* Duktilitet i metaller och legeringar är ett mått på materialets formbarhet, det vill säga materialets förmåga att deformeras utan att gå sönder.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design