Titanstruktur med exceptionell hållfasthet

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 mars 2024
Professor Martin Leary, professor Ma Qian, doktoranden Jordan Noronha och professor Milan Brandt vid RMIT:s Centre for Additive Manufacturing. Foto: RMIT

Forskare vid RMIT University i Australien har skapat ett 3D-printat metamaterial som är 50 procent starkare än den starkaste legeringen med liknande densitet som används inom rymdindustrin.

Materialet är skapat utifrån en vanlig titanlegering och har en unik gallernätsstruktur, en struktur med inspiration från naturen som ska skapa både låg vikt och styrka. Forskarna har i decennier försökt efterlikna den konstruktion som återfinns i växtriket, men problemet har alltid varit att belastningen koncentrerats på de inre områdena av de ihåliga stöttorna, vilket lett till att strukturen kollapsat.

Optimalt sett skulle belastningen vara jämnt fördelad på hela strukturen, men vid de flesta topologier bär ofta hälften av materialet all belastning och den övriga volymen är strukturellt obetydlig, enligt forskarna.

Tester har visat att spänningen koncentrerats på det ihåliga staggallret (till vänster), medan den dubbla gallerstrukturen (till höger) fördelar belastningen jämnare och undviker ”hot spots”. Illustration: RMIT
Fördela spänningen jämnare

Men 3D-printing i metall innebär en innovativ lösning på detta problem. RMIT-teamet lyckades optimera gallerstrukturen och på så sätt fördela belastningen jämnare, vilket förbättrade dess hållfasthet avsevärt.

– Vi designade en ihålig rörformad gallerstruktur som har ett tunt band som löper inuti det. Dessa två element tillsammans innebär en styrka och lätthet som aldrig tidigare setts i naturen, säger Ma Qian, professor vid RMIT University.

Genom att slå ihop dessa två komplementära strukturer fördelas belastningen jämnare och på så sätt kan man undvika att det skapas svaga punkter. Den nya strukturen har halverat den påfrestning som tidigare koncentrerats kring de kända svaga punkterna. Den dubbla gallerstrukturen innebär också minskad risk för sprickor.

För att 3D-printa denna design har forskarna använt en pulverbäddsmetod med laser (L-PBF). De har testat sin design med en 3D-printad kub i titan. Denna var 50 procent starkare än en gjuten magnesiumlegering (WE54), vilket är den starkaste legeringen med liknande densitet som används för applikationer inom flyg- och rymdindustrin.

Doktoranden Jordan Noronha håller i en kub med den nya 3D-printade titanstrukturen. Foto: RMIT
Ännu högre temperaturer

Strukturen kan 3D-printas i en skala från några millimeter till flera meter i storlek beroende på vilken typ av 3D-skrivare som används. Möjligheten att 3D-printa i kombination med egenskaper som exceptionell styrka, biokompatiblitet samt korrosions- och värmebeständighet gör den till en lovande kandidat för många applikationer, allt ifrån medicinska implantat till delar inom flyg- och rymdindustrin.

Teamet planerar att ytterligare förfina materialet för maximal effektivitet och utforska tillämpningar i miljöer med högre temperaturer. Även om den för närvarande är resistent mot temperaturer så höga som 350 °C, tror de att den kan klara temperaturer upp till 600 °C med hjälp av mer värmebeständiga titanlegeringar, till exempel för drönare som används vid brandbekämpning.

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left