Världens högsta 3D-printade torn byggs i alpby

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 12 mars 2024

I den lilla schweiziska byn Mulegns byggs just nu det som ska bli världens högsta 3D-printade struktur. Med en spektakulär arkitektur och utsikt ska det vita tornet – Tor Alva – bli ett attraktivt besöksmål i regionen.

Tornet ska mäta 30 meter på höjden fördelat på sex våningar och bestå av 32 3D-printade kolonner. Besökarna kan ta sig upp via en spiraltrappa och på den översta våningen finns 45 sittplatser och ett utrymme som kan användas för till exempel konserter eller teaterföreställningar.

Vid tillverkningen används additiv tillverkning med robot i en process som är utvecklad av det tekniska universitetet ETH Zurich. Totalt ska 124 element 3D-printas och sedan sättas samman på plats i Mulegns. Tornet består av runt 2 500 lager cement som är 10 millimeter höga och 15-20 millimeter breda. Den totala printtiden är cirka 900 timmar.

Ambitionen med projektet är att visa möjligheterna med CAD-design och digital tillverkning, och visa vägen för framtidens byggande.

Tor Alva är ett samarbete mellan Nova Fundaziun Origen, ETH Zurich och såväl lokala som nationella och internationella partners. Planerad invigning i juni 2024.

Se mer om Tor Alva i videon ovan och läser mer på projektets hemsida.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1