Meltio tar sikte på industrin med nya M600

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 mars 2024
Meltio har utvecklat ett nytt deponeringshuvud med blå laser som ökar printhastigheten samtidigt som energiförbrukningen minskas. Foto: Pressbild

Meltio har utvecklat en ny generation 3D-skrivare för metall, M600, som ska locka den breda tillverkningsindustrin att anamma additiv tillverkning.

Meltio har hittills installerat över 300 maskiner med laser-DED-teknologin (Directed Energy Deposition). Med nya M600 är ambitionen att additiv tillverkning inte bara ska användas för väldigt nischade applikationer utan inom tillverkningsindustrin i stort, framför allt på maskinverkstäder som redan har utrustning för efterbearbetning.

Enligt Meltio är M600 inte en ”uppskalad” version av det tidigare systemet M450 som lanserades 2019. Istället har varje enskild del i den nya maskinen utvecklats från grunden, baserat på de lärdomar som man tagit från M450-modellen. Målet med M600 har varit att hitta rätt balans mellan maskinstorlek, kostnad och produktivitet samtidigt som man inte velat tumma på kvaliteten, tillförlitligheten och användarvänligheten.

Enkel att använda

Maskinen ska kunna hanteras med minimal handpåläggning av operatören och därmed ha en hög grad av automation och kunna köras dygnet runt. Det ska vara ”plug in, press play and print” som gäller.

Med M600 vill Meltio attrahera användare inom industrin och tillverkaren lyfter fram flera fördelar med det nya systemet, bland annat att användning av svetstråd är billigare, säkrare att använda och inte riskerar att kontaminera CNC-maskiner som metallpulver kan göra. De printade delarna ska också ha jämförbar kvalitet med traditionellt tillverkade delar.

Meltio har utvecklat ett nytt deponeringshuvud med blå laser som ökar printhastigheten samtidigt som energiförbrukningen minskas, tack vare lasrarnas korta ljusvåglängd. Det möjliggör utskrift av stora detaljer eller en serie små detaljer i en rad, i material som aluminium- och kopparlegeringar, titan, rostfritt stål, verktygsstål, nickel, invar och inconel.

Stor byggvolym

M600 har en byggvolym på 300 x 400 x 600 millimeter och en byggkammare med inert atmosfär som säkerställer optimala materialegenskaper, medan den förbättrade processkontrollen och de avancerade sensorerna garanterar en jämn och pålitlig utskrift. Med en inbyggd 3-axlig touch-probe kan skrivaren, förutom att 3D-printa metalldelar, lägga till funktioner i befintliga komponenter och reparera skadade ytor.

Meltio M600 lämpar sig för applikationer inom till exempel fordonsindustrin, olje- och gasindustrin, rymdindustrin, gruvindustrin och försvaret.

3DVerkstan är återförsäljare för Meltio i Sverige.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design