Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 mars 2024
Del som printats med Uddeholm Corrax. Foto: Pressbild

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.

Samarbetet ger Xact Metals kunder tillgång till ett korrosionsbeständigt, koboltfritt verktygs- och formstål som kan uppnå en A1-yta efter polering. Traditionella tillverkningsmetoder har inneburit begränsningar vid formtillverkning när det gäller att skapa optimala interna strukturer. Additiv tillverkning är lösningen på det problemet, enligt Xact Metal och Uddeholm.

Kombinationen av Xact Metals system för 3D-printing i metall och Uddeholms Corrax-pulver ska påskynda införandet av AM i form- och verktygsindustrin. Enligt de två parterna markerar samarbetet en betydande milstolpe inom området och detta ska ge tidigare oöverträffade möjligheter med 3D-printing i metall, heter det i ett pressmeddelande från Xact Metal.

– Vi är stolta över vårt partnerskap med Uddeholm som ger oss möjligheten att erbjuda deras revolutionerande Corrax-metallpulver. Denna skärningspunkt mellan vår prisvärda, högpresterande 3D-printingteknik och Uddeholms materialexpertis är punkten där införandet av additiv tillverkning kan börja tjäna verktygs- och formningsindustrin. Uddeholms anrika historia och praktiska kunskap inom stålindustrin ger ett arv av spetskompetens och innovation till vårt samarbete, säger Juan Mario Gomez, Xact Metals vd.

– Vi är glada över att samarbeta med Xact Metal. Detta partnerskap betyder inte bara en milstolpe inom additiv tillverkning utan för också in en ny era av möjligheter för form- och verktygsindustrin, där komplexitet möter effektivitet och tradition möter innovation. Med vår långa historia inom stålindustrin är detta ett naturligt steg framåt för Uddeholm, säger Kevin Rochford, Vice-President of Sales från Uddeholm, som är en del av Voestalpine-koncernen.

Förutom de tekniska egenskaperna lyfts även miljöfördelarna med Corrax-pulvret. Uddeholms hållbara produktionsmetoder prioriterar användning av fossilfri el för att uppnå en fossilfri pulvertillverkningsprocess.

I Sverige är Protech Nordic återförsäljare för Xact Metals produkter.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design