SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 mars 2024
Jesper Vang och Johnny Sjöström vid SSAB:s anläggning i Oxelösund. Foto: Jan Lindblad Jr

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.

– Nu bryter vi ny mark inom 3D-printat stål. SSAB har redan visat att det är möjligt att producera stål utan fossila koldioxidutsläpp. Nu kombinerar vi utsläppsfritt stål med pulverteknologi och banar väg för tillverkning av hållbara 3D-printade föremål där endast uppfinningsförmågan sätter gränser, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels.

Produktionen av stål är en stor källa till koldioxidutsläpp. Genom att pulverisera SSAB:s utsläppsfria stål med enbart fossilfria energikällor blir koldioxidutsläppen från tillverkningen praktiskt taget noll, skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Foto: Hugo Leijon

För att tillverka pulvret finfördelas smält stål som skräddarsytts för 3D-printing med hjälp av en särskild högtrycksgas till små runda droppar som sedan stelnar i pulverform. Stålpulvret tillverkas också med enbart fossilfria energikällor.

Begränsad volym

I november 2023 lanserades SSAB AM Engineering som var SSAB:s första stålpulver för additiv tillverkning, ett konventionellt pulver som görs på internt skrot med grön energi och CO2-neutral gas. Nu släpps fossilfria SSAB AM Tough Zero som pulver i begränsade volymer, producerat med den så kallade hybrit-tekniken där restprodukten endast blir vatten i stället för koldioxid.

Enligt SSAB är stålpulver idealiskt för begränsade serier av skräddarsydda komponenter eller reservdelar som kräver hög strukturell integritet och optimal funktionalitet. Det kan användas inom de flesta branscher, till exempel för att tillverka delar till konsumentprodukter, fordonsindustrin eller tunga maskiner.

– Genom att 3D-printa höghållfasta stålkomponenter kan man minska mängden råmaterial som används samtidigt som slutprodukten blir lättare och får förbättrad funktion. Det är särskilt viktigt för branscher som exempelvis fordonsbranschen eller tillverkare av tunga maskiner, där man vill få ner vikten, öka prestandan och minska sitt koldioxidavtryck, säger Jesper Vang, chef för SSAB:s pulverteknologi.

Flera kunder har testat pulvret

SSAB har redan levererat prototyper av fossilfritt stålpulver till utvalda kunder, som HT laser som 3D-printade den första komponenten för en skogsmaskin i fossilfritt pulver och gruvföretaget Epiroc som tillverkat ett hydraulblock till en bergborrmaskin i konventionellt pulver. Triwa lanserade 2022 den första konsumentprodukten tillverkad av fossilfritt stålpulver – ett armbandsur.

3dp.se gjorde en intervju med Jesper Vang i vintras om SSAB:s pulvertillverkning, du kan läsa den här.

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype