SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 mars 2024
Jesper Vang och Johnny Sjöström vid SSAB:s anläggning i Oxelösund. Foto: Jan Lindblad Jr

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.

– Nu bryter vi ny mark inom 3D-printat stål. SSAB har redan visat att det är möjligt att producera stål utan fossila koldioxidutsläpp. Nu kombinerar vi utsläppsfritt stål med pulverteknologi och banar väg för tillverkning av hållbara 3D-printade föremål där endast uppfinningsförmågan sätter gränser, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels.

Produktionen av stål är en stor källa till koldioxidutsläpp. Genom att pulverisera SSAB:s utsläppsfria stål med enbart fossilfria energikällor blir koldioxidutsläppen från tillverkningen praktiskt taget noll, skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Foto: Hugo Leijon

För att tillverka pulvret finfördelas smält stål som skräddarsytts för 3D-printing med hjälp av en särskild högtrycksgas till små runda droppar som sedan stelnar i pulverform. Stålpulvret tillverkas också med enbart fossilfria energikällor.

Begränsad volym

I november 2023 lanserades SSAB AM Engineering som var SSAB:s första stålpulver för additiv tillverkning, ett konventionellt pulver som görs på internt skrot med grön energi och CO2-neutral gas. Nu släpps fossilfria SSAB AM Tough Zero som pulver i begränsade volymer, producerat med den så kallade hybrit-tekniken där restprodukten endast blir vatten i stället för koldioxid.

Enligt SSAB är stålpulver idealiskt för begränsade serier av skräddarsydda komponenter eller reservdelar som kräver hög strukturell integritet och optimal funktionalitet. Det kan användas inom de flesta branscher, till exempel för att tillverka delar till konsumentprodukter, fordonsindustrin eller tunga maskiner.

– Genom att 3D-printa höghållfasta stålkomponenter kan man minska mängden råmaterial som används samtidigt som slutprodukten blir lättare och får förbättrad funktion. Det är särskilt viktigt för branscher som exempelvis fordonsbranschen eller tillverkare av tunga maskiner, där man vill få ner vikten, öka prestandan och minska sitt koldioxidavtryck, säger Jesper Vang, chef för SSAB:s pulverteknologi.

Flera kunder har testat pulvret

SSAB har redan levererat prototyper av fossilfritt stålpulver till utvalda kunder, som HT laser som 3D-printade den första komponenten för en skogsmaskin i fossilfritt pulver och gruvföretaget Epiroc som tillverkat ett hydraulblock till en bergborrmaskin i konventionellt pulver. Triwa lanserade 2022 den första konsumentprodukten tillverkad av fossilfritt stålpulver – ett armbandsur.

3dp.se gjorde en intervju med Jesper Vang i vintras om SSAB:s pulvertillverkning, du kan läsa den här.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design