Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 mars 2024
Proverna kommer att föras till månens yta av en obemannad landare i en bärarstruktur som är 3D-printad av Stratasys.

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.

Experimenten är en del av Aegis Aerospace första uppdrag i Space Science & Technology Evaluation Facility (SSTEF-1). SSTEF-1 är en kommersiell rymdtesttjänst, utvecklad av Aegis Aerospace i Houston, Texas under NASA:s Tipping Point-program, för att tillhandahålla FoU-tjänster på månen. SSTEF-1-projektet fokuserar på teknikutveckling för rymdinfrastruktur och kapacitet för månens och den jordnära rymden. Stratasys-experimenten sponsras av Northrop Grumman.

Till detta månuppdrag kommer Stratasys att tillhandahålla 3D-printade prover som kommer att föras till månens yta av en obemannad landare i en bärarstruktur 3D-printad av Stratasys, gjord av ULTEM 9085 termoplast, vilket är ett material som också ofta används i kommersiella flygplans interiörer.

Tre material kommer att stå i fokus för två olika experiment ledda av Northrop Grumman. Det första experimentet utvärderar prestandan hos en testdel gjord med Stratasys Antero 800NA FDM-filament fylld med volfram. Antero 800NA är en högpresterande PEKK-baserad termoplast med utmärkta mekaniska egenskaper, kemisk beständighet och låga avgasningsegenskaper. Tillsatsen av volfram är avsedd att ge avskärmning mot skadlig strålning som gammastrålar eller röntgenstrålar.

Det andra passiva experimentet är utformat för att se hur 3D-printade material fungerar i rymden. Den kommer att inkludera Antero 840CN03 FDM-filament, som har ESD-egenskaper för användning med elektronik och användes på Orion-rymdfarkosten. Experimentet kommer också att inkludera en ny ESD-fotopolymer producerad av Stratasys partner Henkel för användning med Stratasys Origin One 3D-skrivare och designad för miljöer med hög värme. Detta experiment kommer att exponera prover av de 3D-printade materialen för månens damm, lågt tryck som kan leda till avgasning och de snabba temperaturfluktuationer som är ett resultat av praktiskt taget ingen atmosfär på månen.

– Additiv tillverkning är en viktig teknik för flyg- och rymdfart där varje uns vikt är viktig och hög prestanda är avgörande. Denna uppsättning experiment kommer att hjälpa oss att förstå hur vi fullt ut kan använda 3D-utskrifter för att hålla människor och utrustning säkra när vi reser till månen och vidare, säger Rich Garrity, Chief Industrial Business Officer på Stratasys.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design