Wohlers Report: Kraftig ökning av AM i metall

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 april 2024
Försäljningen av system för additiv tillverkning i metall ökade med 24,4 procent förra året, enligt Wohlers Report.

Den stora årliga trendrapporten för additiv tillverkning och 3D-printing, Wohlers Report, har landat. Årets rapport visar bland annat att AM i metall ökade med 24,4 procent under förra året. 

Wohlers Report 2024 är på 385 sidor och ges ut för 29:e året i rad. Den innehåller bland annat avsnitt om material och processer, tillväxten i branschen, produktion av detaljer för slutanvändning, forskning och utveckling samt framtiden för AM.

Additiv tillverkning i metall är ett segment som Wohlers Associates följt under 21 års tid. Siffror visar att försäljningen av metallsystem började ta fart för ungefär tio år sedan och efter det har det varit en explosionsartad utveckling.

Under 2023 såldes uppskattningsvis 3 793 system för AM i metall jämfört med 3 049 året innan. Samtidigt har AM-branschen växt med 11,1 procent till 20 035 miljarder dollar, enligt en uppskattning som bygger på data från hundratals företag runtom i världen.

Lägre produktionskostnader

Terry Wohlers, chef för rådgivningstjänster och marknadsinformation på Wohlers Associates, kommenterar resultaten så här:

– Investerare, statliga myndigheter och organisationer som tar sig an AM är angelägna om att veta vad som kommer att driva tillväxt i framtiden. En betydande expansion kommer att komma från ett bredare spektrum av applikationer och en efterfrågan på delar för slutanvändning. För att detta ska ske kommer systemen att bli snabbare, vilket minskar produktionskostnaden per del. En sänkning av materialprissättningen, till stor del på grund av konkurrenstryck, kommer att sänka kostnaderna ytterligare, säger Terry Wohlers.

Rapporten tar också upp hur nya material och kvalificeringen av dessa kan bidra särskilt inom sektorer som flyg, försvar, hälsa och energi. En annan slutsats är att när maskinerna och metoderna för efterbearbetning förbättras kommer industrin att se nya och mer robusta lösningar. Det kommer att förändra ekvationen när man avgör om additiv tillverkning är en lämplig produktionsmetod eller inte. Den nivå där AM blir billigare än traditionella metoder kommer att skifta från tusentals delar till hundratusentals – eller till och med miljontals delar, enligt Wohlers prognos.

Tar tempen på branschen

Underlaget till rapporten bygger på information och data från 245 organisationer, inklusive tjänsteleverantörer, tillverkare av additiva tillverkningssystem och materialtillverkare. Fler än 110 personer, inklusive 100 experter från 35 länder, har medverkat i Wohlers Report 2024. Rapporten bygger på tre decennier av data och omvärldsbevakning runt om i världen.

Wohlers-rapporten används av många som underlag för att fatta strategiska beslut relaterade till investering, införande och tillämpning av AM. Tanken är att den ska fungera som en barometer på AM-branschens tillstånd och de utmaningar den står inför, men även att ge läsaren en omfattande förståelse för branschen och tekniken.

Läs mer om årets Wohlers Report här.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage