3DVerkstan utökar portföljen med Caracol

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 april 2024
Caracol har den egenutvecklade LFAM-plattformen Heron AM. Foto: Pressbild/Arkiv

3DVerkstan har inlett ett samarbete med Caracol avseende deras system för storskalig additiv tillverkning med robot.

Italienska Caracol har gjort sig ett namn i AM-branschen med sina lösningar för LFAM, Large Format Additive Manufacturing. De står bland annat bakom världens första additivt tillverkade segelbåt som skrivits ut i ett enda stycke.

Den egenutvecklade LFAM-plattformen Heron AM är en integrerad hårdvaru-, mjukvaru- och automationsplattform med robotstyrt extruderingshuvud, som möjliggör industriell 3D-utskrift av avancerade storskaliga applikationer i kompositer och polymerer, även återvunna material. En nyckelfärdig lösning som ska förbättra flexibiliteten, effektiviteten och hållbarheten i tillverkningsprocessen, samt säkerställa kontroll över produktionscykeln och minimera risker.

– Vi är oerhört glada över att kunna erbjuda denna exceptionella teknik till våra kunder vilket gör det möjligt för dem att skapa storskaliga applikationer inom verktyg, flyg, marin och fordon med mera. Caracols position som global ledare gör att varumärket passar perfekt i vår befintliga portfölj av förstklassiga teknologilösningar, säger Neil Sewell, vd för Solid Print3D som sedan förra året äger 3DVerkstan.

Partnerskapet med Caracol rör 3DVerkstan i Sverige och Danmark samt Solid Print3D i Storbritannien och Irland.

– Att arbeta med Solid Print-teamet gör det möjligt för oss att bygga upp vår närvaro och stödja introduktionen av robotbaserad LFAM i de nordeuropeiska länderna, ledande inom industrisektorer som fordon, marin eller energi. Vi är glada över att arbeta med ett företag som förstår additiv tillverkning och som har en ”kund-först-strategi”, eftersom Solid Print också erbjuder service, de har en djup förståelse för kundernas behov och i slutändan arbetar för att leverera lösningar som kan stödja industriella behov, säger Riccardo Nicastro, COO på Caracol.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage