
R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Utbildningen till 3D-printingtekniker är på 1,5 år. Den går på distans och studietakten är 75 procent så den ska kunna passa även de som är yrkesverksamma. Totalt är det ett tiotal fysiska träffar under utbildningens gång, bland annat för att prova på tekniker som att printa med resin eller pulver.
Halva klassen var på plats hos R.a.p.s i Landskrona denna dag och uppdelade i två grupper där den ena fick lära sig mer om pulverprint och den andra om CAD.
– Det är en fördel att vara i små grupper så att alla får vara med och fixa och greja. Studenterna får låna en FDM-skrivare från Prusa under utbildningen, men får även prova på att printa med pulver och vätska, för att få in så många olika metoder som möjligt i utbildningen, berättar Johanna Bäck, 3D-printingspecialist på R.a.p.s och ansvarig för YH-utbildningarna.

”Många vägval”
För att utmana studenterna ordentligt ska de bearbeta små kugghjul, som om de rengörs enligt konstens alla regler ska kunna haka i varandra. Delarna har printats med Sinterits Lisa X i ett nylonmaterial. De ska först borstas rena från överflödigt pulver vid en powder handling station och sedan blästras med glaskulor för att få bort de sista pulverresterna.
– Det är bättre än att printa med vätska, det var mycket kladdigare, konstaterar Simon Börjesson från Höganäs som har en bakgrund som systemförvaltare men i framtiden hoppas kunna satsa på CAD, eventuellt i ett eget företag.
– Den här utbildningen ger många vägval, så vi får se vad det blir, fortsätter han.

Jämför med traditionella metoder
Klasskompisen Robin Ronnefalk från Halmstad halkade in på utbildningen på ett bananskal:
– Jag hade jobbat på samma arbetsplats i ett decennium och ville testa något annat. Jag funderade först på programmering, men en studie- och yrkesvägledare tipsade om den här utbildningen. Det är jättespännande att testa nya metoder, men designdelen är nog det som intresserar mig mest, säger han.
Bland studenterna finns allt ifrån de som aldrig tidigare testat att 3D-printa till de som redan använder det i sitt yrke, till exempel inom sjukvården eller fordonsindustrin.
Under terminen ska studenterna klara av olika uppgifter, bland annat att designa ett gripdon med CAD och typologioptimering. Ett annat projekt är att tillverka ett lok, först med traditionella metoder som svarvning, fräsning och borrning, och sedan med additiv tillverkning. Målet är att printa hela loket i en och samma körning komplett med bland annat rullande hjul, hytt och ångpanna.

Testar ny utrustning
Den sista terminen består av så kallad LIA (lärande i arbete) på en arbetsplats och examensarbete. Därför håller stunderna just nu på att leta LIA-platser inför hösten. Det kan handla om företag som redan använder 3D-printing idag eller de som aldrig testat tekniken och där studenten kan starta upp en 3D-rutin. Inte sällan har det lett till att personen sedan blivit anställd, berättar Johanna Bäck som själv gick YH-utbildning i Eslöv för ett par år sedan och gjorde sin LIA hos R.a.p.s – och blev kvar efter det.
För R.a.p.s del innebär YH-utbildningarna en anledning att hänga med i den tekniska utvecklingen och testa ny utrustning kontinuerligt. På senare tid har företaget bland annat fått in Bambu Lab X-1 Carbon, storformatsskrivaren Optimus P1 och Mingoa MD-A128 för tillverkning av bland annat skyltar och maskinen kan printa objekt som är upp emot 100 millimeter höga.
– Det är viktigt för oss och för utbildningen att vi kan ge studenterna rätt kunskap genom att ha rätt utrustning, säger Johanna Bäck.

Hoppas på fler tjejer
Sista ansökningsdag till höstens utbildning är den 15 maj. Du kan läsa mer om utbildningen här.
– Min förhoppning är att fler tjejer ska söka, i den nuvarande klassen är det bara två tjejer. Jag försöker få ut budskapet att 3D-printing inte handlar om tung industri utan kan passa för alla, säger Johanna Bäck.
