Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 17 april 2024

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.

Form 4 är en SLA-skrivare av desktopmodell som finns även i en version för applikationer inom bland annat dental och medicinteknik, kallad Form 4B. Enligt Formlabs ska nya Form 4/B kunna printa de flesta detaljer i olika material på under två timmar, utan att kompromissa med varken noggrannhet eller ytfinish.

Detta är möjligt tack vare en ny printmotor (Low Force Display) och uppdateringar i materialbiblioteket som omfattar 23 resin för Form 4 och 37 för Form 4B. Dessa finns tillgängliga vid lanseringen och det är även möjligt att printa med tredjepartsmaterial. Dessutom har det nya systemet utrustats med nya tillbehör och efterbehandlingslösningar samt en mer användarvänlig utformning så att användaren kan komma igång efter bara 15 minuter.

Form 4 ska vara upp emot fem gånger snabbare än föregångaren.

Enligt Formlabs är Form 4 resultatet av att man velat utveckla den bästa resin-skrivaren på marknaden. I praktiken innebär det en maskin som kan printa upp emot fem gånger snabbare än Form 3+ och upp till 100 millimeter per timme. Den har en 30 procent större byggvolym och förbättrad mjukvara (PreForm) jämfört med tidigare modeller. Det ska betyda en kostnadsminskning med 40 procent per del.

Formlabs sparar inte på krutet och hävdar att delarna ska ha samma kvalitet som vid formsprutning. Form 4 ska vara det mest professionella tillverkningsverktyget som finns tillgängligt på marknaden.

Prototyp eller serietillverkning? Form 4 ska kunna användas för tillverkning längs hela kedjan.

– För mer än ett decennium sedan skapade Formlabs kategorin SLA 3D-skrivare av desktopmodell och satte en ny standard för noggrannhet, tillförlitlighet, användarvänlighet och prisvärdhet inom 3D-printing. Vi har byggt vidare på styrkan och insikterna från mer än 130 000 skrivare på marknaden och över 300 miljoner delar som skrivits ut för att utveckla Form 4, vår bästa SLA-skrivare någonsin. Dess tillförlitlighet och nya hastighet kommer att förändra hur våra kunder utvecklar nya produkter, säger Formlabs vd och medgrundare Max Lobovsky.

Form 4/B kan tillsammans med Form Wash och Form Cure skapa ett komplett ekosystem för 3D-printing med resin.

Form 3 får nordisk mässpremiär på Elmia 3D, den 14–17 maj, och kan ses i 3DVerkstans monter.

Utbudet av material har utökats och till Form 4 finns 23 olika resin tillgängliga och 37 för Form 4B.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1