Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 17 april 2024

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.

Form 4 är en SLA-skrivare av desktopmodell som finns även i en version för applikationer inom bland annat dental och medicinteknik, kallad Form 4B. Enligt Formlabs ska nya Form 4/B kunna printa de flesta detaljer i olika material på under två timmar, utan att kompromissa med varken noggrannhet eller ytfinish.

Detta är möjligt tack vare en ny printmotor (Low Force Display) och uppdateringar i materialbiblioteket som omfattar 23 resin för Form 4 och 37 för Form 4B. Dessa finns tillgängliga vid lanseringen och det är även möjligt att printa med tredjepartsmaterial. Dessutom har det nya systemet utrustats med nya tillbehör och efterbehandlingslösningar samt en mer användarvänlig utformning så att användaren kan komma igång efter bara 15 minuter.

Form 4 ska vara upp emot fem gånger snabbare än föregångaren.

Enligt Formlabs är Form 4 resultatet av att man velat utveckla den bästa resin-skrivaren på marknaden. I praktiken innebär det en maskin som kan printa upp emot fem gånger snabbare än Form 3+ och upp till 100 millimeter per timme. Den har en 30 procent större byggvolym och förbättrad mjukvara (PreForm) jämfört med tidigare modeller. Det ska betyda en kostnadsminskning med 40 procent per del.

Formlabs sparar inte på krutet och hävdar att delarna ska ha samma kvalitet som vid formsprutning. Form 4 ska vara det mest professionella tillverkningsverktyget som finns tillgängligt på marknaden.

Prototyp eller serietillverkning? Form 4 ska kunna användas för tillverkning längs hela kedjan.

– För mer än ett decennium sedan skapade Formlabs kategorin SLA 3D-skrivare av desktopmodell och satte en ny standard för noggrannhet, tillförlitlighet, användarvänlighet och prisvärdhet inom 3D-printing. Vi har byggt vidare på styrkan och insikterna från mer än 130 000 skrivare på marknaden och över 300 miljoner delar som skrivits ut för att utveckla Form 4, vår bästa SLA-skrivare någonsin. Dess tillförlitlighet och nya hastighet kommer att förändra hur våra kunder utvecklar nya produkter, säger Formlabs vd och medgrundare Max Lobovsky.

Form 4/B kan tillsammans med Form Wash och Form Cure skapa ett komplett ekosystem för 3D-printing med resin.

Form 3 får nordisk mässpremiär på Elmia 3D, den 14–17 maj, och kan ses i 3DVerkstans monter.

Utbudet av material har utökats och till Form 4 finns 23 olika resin tillgängliga och 37 för Form 4B.

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage